Meer financials vrezen baanverlies

0

Om als finance professional in deze wereld mee te kunnen blijven draaien, is verandering en werken aan de eigen vaardigheden een must. Dat zei Bert van der Zwan, CEO bij Onguard, bij de presentatie van de FinTech Barometer 2019.

Daaruit blijkt onder andere dat een meerderheid van de CFO’s (56%) verwacht dat de digitale transformatie gaat zorgen voor veel minder banen binnen de financiële dienstverlening. Ook verwacht 40% van de CFO’s dat zijn eigen baan in de huidige vorm over tien jaar niet meer bestaat. Dit is een grote stijging ten opzichte van vorig jaar, toen was dit nog maar 10%.

Andere finance professionals zijn pessimistischer dan hun directeur. Driekwart van het financieel management (76%) verwacht dat de financiële banen over het algemeen gaan verdwijnen. Dit geldt ook voor hun eigen baan, want ruim de helft (56%) denkt dat zijn huidige baan over tien jaar niet meer bestaat. Dit is een stijging van maar liefst 509% ten opzichte van 2018 en verklaarbaar door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën.

Nieuwe vaardigheden

Volgens Bert van der Zwan, CEO bij Onguard, heeft de financiële wereld behoefte aan andere vaardigheden. “Zo verwacht 62% van de finance professionals dat zij het hardst moeten werken aan hun analytisch vermogen. Dit is de vaardigheid die zij verwachten op korte termijn in te moeten zetten voor bijvoorbeeld het interpreteren en analyseren van data als gevolg van de digitale transformatie. Vaardigheden die finance professionals minder belangrijk vinden op korte termijn zijn leiderschapskwaliteiten (34%), programmeren (34%) en servicegerichtheid (30%).”

Hij verwacht dat er met name op de backoffice steeds minder werkzaamheden door mensenhanden gedaan worden, waardoor deze banen als eerste op de lijst staan om te verdwijnen. “Toch blijven mensen altijd nodig, maar niet voor de taken die foutloos en 24 uur per dag en 7 dagen per week door een robot gedaan kunnen worden. Dat banen op de tocht staan is dus heel logisch.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.