Meer faillissementen in 2019

0

In december zijn er – voor zittingsdagen gecorrigeerd – 46 bedrijven minder failliet verklaard dan in de maand ervoor, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor 2019 bekend. Afgelopen jaar zijn 3 208 bedrijven failliet verklaard, 63 meer dan in 2018.

In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen (8 376). Een jarenlange daling – in totaal met ruim 62% – zorgde ervoor dat in september 2018 het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001 bereikte. Daarna wisselden perioden met stijgingen en dalingen elkaar af, gelijk aan de economische groei van de afgelopen jaren in Nederland.

In 2019 is het aantal faillissementen voor het eerst na 2013 weer iets toegenomen. Ondanks die stijging ligt het aantal faillissementen nog steeds op een relatief laag niveau. Het aantal faillissementen in 2019 is het op een na laagste aantal van deze eeuw.

Sectoren

Absoluut gezien was de stijging van het aantal faillissementen in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder andere advies- en onderzoekbureaus) het sterkst. Ook in de handel, de sector verhuur en overige zakelijke diensten, de zorg en de sector verhuur en handel van onroerend goed lag het aantal faillissementen in 2019 hoger dan in 2018.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.