Meer en hogere smartengeldbedragen

0

Uit de verzamelde uitspraken van rechters in smartengeldzaken valt een voorzichtig stijgende lijn af te leiden in de hoogte van de toegewezen bedragen. Dat valt op te maken uit de nieuwste editie van het ANWB Smartengeldboek.

In dit standaardwerk voor de juridische wereld zijn rechterlijke uitspraken over smartengeld bewerkt en verzameld. In de versie van 2018 staan ruim 100 nieuwe uitspraken.

Hoogste toekenning

In 2017 wees een civiele rechter voor het eerst weloverwogen een smartengeld van 200.000 euro toe. Opmerkelijk is ook de toewijzing van smartengeld aan bewoners van het Groningenveld die lijden onder de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Volgens de rechtbank is in deze gevallen sprake van een persoonsaantasting, ook zonder dat sprake is van fysiek of geestelijk letsel.

Daarnaast valt opnieuw de gestage stroom uitspraken op van de strafrechter. Die wijst, mede als gevolg van het beleid om schadevorderingen van slachtoffers in het strafproces aan te moedigen, steeds vaker smartengeld toe en lijkt daarin volgens het Smartengeldboek tot op zekere hoogte een ‘eigen beleid’ te voeren.

Ook voor nabestaanden

De ANWB vindt dat slachtoffers die door toedoen van een ander (ernstig) letsel oplopen een bedrag aan smartengeld moeten krijgen dat recht doet aan het leed dat hun is aangedaan. Op dit moment hebben nabestaanden nog geen recht op smartengeld. De politieke discussie over smartengeld voor nabestaanden loopt al lang. Een wetsvoorstel dat smartengeld voor nabestaanden mogelijk maakt wordt momenteel in de Eerste Kamer behandeld.

De ANWB betreurt het dat deze procedure zoveel tijd in beslag neemt en is al vele jaren krachtig voorstander van het Wetsvoorstel Affectieschade. “Het is aan nabestaanden niet uit te leggen dat je voor een gebroken teen wel recht hebt op smartengeld en dat ouders die hun kind verliezen door toedoen van een ander met lege handen staan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.