Meer buitenlandse inmenging op NL-verzekeringsmarkt

0

De overnametransacties binnen de intermediaire distributiekolom zijn gemeten over het eerste halfjaar van 2021 voor het eerst boven de 1 miljard euro uitgekomen. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van H2-2020, zo blijkt uit de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H1-2021 van BHB Dullemond Overnames en Advies. “Door internationalisering lijkt de consolidatieslag nog lang niet ten einde te komen.”

Het grote aantal deals én dealvolume duidt volgens de Overnamemonitor op een consolidatieslag binnen het intermediair waarbij een aantal partijen in groot tempo kleinere (onafhankelijke) tussenpersonen opkoopt en bundelt, dit met een toenemende marktconcentratie als gevolg. “De toenemende concentratie heeft niet alleen impact op de eigen markt van het verzekeringsintermediair maar ook op de keten van Verzekeraar – Intermediair – Klant. Het grotere en machtigere intermediair zoekt steeds vaker over de grens naar verzekeraars om de eigen positie te versterken.

De aangekondigde overname van Heinenoord door Nationale-Nederlanden laat zien dat de verzekeraars met argusogen naar deze ontwikkeling kijken. Daar waar het eerst (vrijwel) alleen de private-equity partijen waren die zich in het intermediair mengden, zien we nu ook in toenemende mate verzekeraars die hun positie veilig proberen te stellen door belangen in het intermediair te verwerven.”, aldus Edwin Bosma, managing partner van BHB Dullemond.

Gevolgen voor de klant

Het spanningsveld tussen intermediair en verzekeraar werd in het verleden gedomineerd door de verzekeraars. Door de komst van het grotere en sterkere intermediair verschuift deze machtspositie op van de verzekeraars naar het grotere intermediair, zegt Bosma. “Ten opzichte van de situatie met een klein, afhankelijk intermediair hoeft de klant niet per se slechter af te zijn. Het krachtige intermediair zal vooral proberen zich richting de verzekeraars in een gunstigere positie te manoeuvreren. Het is daarmee niet onze verwachting dat de nieuwe status quo tot een daling van de premies zal leiden. Een belangrijk aantal spelers vindt hun oorsprong niet in het verzekeringswezen maar zijn door Private Equity gefinancierd en zullen hun eigen economisch belang binnen hun investeringshorizon voorop stellen.”

Internationalisering zet voort

Daarentegen zijn er volgens BHB Dullemond op termijn ook mogelijk positieve effecten. Doordat het intermediair over de grens op zoek gaat naar andere verzekeraars ontstaat er volgens hen mogelijk een verbreding van het aanbod voor de zakelijke markt. Door die internationalisering lijkt de consolidatieslag dan ook nog lang niet ten einde te komen, voorspelt BHB Dullemond. “Niet alleen het intermediair is veelal gefinancierd door internationale (private equity) spelers, maar het grotere intermediair brengt via haar volmachten steeds meer zaken onder bij buitenlandse verzekeraars. De mogelijkheden die buitenlandse verzekeraars (met bonusstructuren en incentives) bieden geeft het intermediair in Nederland een extra motivering om over de grens te kijken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.