‘Meer bouwplannen gemeenten’

0

Gemeenten en provincies hebben hun ambities voor de woningbouw opgeschroefd naar jaarlijks 76.000 woningen. Dat is hoger dan de doelstelling van 75.000 woningen in de Nationale Woonagenda.

Als de plannen worden uitgevoerd, valt het woningtekort – nu nog 3,8% –  in 2030 lager uit dan in eerdere prognoses: 2,4 in plaats van 2,6%. Daarmee komt vanaf 2021 een afname van de spanning op de woningmarkt in zicht. Zaak is nu dat de plannen daadwerkelijk leiden tot veel nieuwe woningen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (BZK, foto)) bij de Inventarisatie Plancapaciteit die zij vandaag met de jaarlijkse Staat van de Volkshuisvesting naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Terugval

Ollongren: “De onlangs gemelde terugval in het aantal verstrekte bouwvergunningen onderstreept de noodzaak dat regio’s hun plancapaciteit (bouwgrond) weten om te zetten in daadwerkelijke productie.” De minister wijst daarbij op het onderscheid tussen harde en zachte plancapaciteit. Bij harde plancapaciteit zijn de procedures doorlopen en bestemmingsplannen gewijzigd, waardoor woningbouw vlot van start kan. Bij zachte plancapaciteit gaat het om gebied dat geschikt is voor woningbouw, maar waar procedures nog niet zijn gestart.

Meest gespannen regio’s

De minister roept de partijen op om niet alleen te focussen op de uitbreiding van de harde plancapaciteit, maar juist op plannen die snel uitvoerbaar zijn en meteen veel woningen opleveren. “Soms liggen harde plannen waarvoor het bestemmingsplan al klaar is, jaren op de plank, terwijl andere zachte plannen bij nader inzien snel te realiseren zijn. Gemeenten moeten daarom goed de kwaliteit van de verschillende bouwplannen beoordelen en voorrang geven aan snel realiseerbare plannen.” Daarop ligt ook de nadruk bij de woondeals die de minister met de vijf meest gespannen regio’s sluit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.