Meer bevoegdheden gemeenten bij schulden

0

Om zo vroeg mogelijk hulp te kunnen bieden bij betaalachterstanden op vaste lasten, werken steeds meer gemeenten samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. Nieuwe wetgeving geeft hen meer bevoegdheden om informatie op te vragen.

Staatssecretaris Tamara van Ark een wetswijziging in voorbereiding die gemeenten expliciet toestaat om bijvoorbeeld vroegtijdig informatie over huurachterstanden te ontvangen van woningcorporaties. Gemeenten kunnen mensen met huurachterstanden daardoor beter en sneller vinden en vervolgens helpen. Door vroegtijdig schulden te signalering, kan de gemeente al hulp bieden vóórdat mensen zelf aan de bel trekken, is het idee.

Plan van aanpak

Na de wetswijziging mogen hulpverleners zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen. Het gaat bijvoorbeeld om informatie over inkomen en vermogen. Deze uitwisseling van persoonsgegevens moet doelgericht plaatsvinden, met inachtneming van de privacyregels.

Gemeenten moeten daarom bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is en welke gegevens de gemeente gebruikt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.