Meer aov’s met een pensioengat

0

MoneyView heeft de beroepen in kaart gebracht waarvoor bij veel verzekeraars een beperkte eindleeftijd geldt. Die lijst blijkt veel breder te zijn dan de klassieke ´zware beroepen´. Ondernemers met zo´n beroep lopen tegen een steeds verder groeiend gat aan tussen de beperkte eindleeftijd en hun pensioendatum.

In het Special Item arbeidsongeschiktheidsverzekeringen stelt MoneyView vast dat voor bepaalde beroepen de onverzekerbare periode toeneemt. “Voor beroepen die op dit moment tot de pensioenleeftijd te verzekeren zijn, geldt dat de meeste verzekeraars de eindleeftijd van hun aov’s mee laten stijgen als de AOW-leeftijd wordt verhoogd. Er zijn echter veel meer beroepen dan je zou denken waarvoor veel verzekeraars een beperkte maximum eindleeftijd hanteren. Ook krachtsportleraren, diskjockeys en acteurs lopen volgens veel verzekeraars meer risico om op latere leeftijd arbeidsongeschikt te worden.”

Vergelijken

MoneyView merkt tegelijkertijd op dat de beperking op de eindleeftijd van verzekeraar tot verzekeraar fors kan verschillen. Zo kan een bejaardenverzorger zich bij drie verzekeraars verzekeren tot eindleeftijd 60, bij twee tot 65 jaar en bij vier tot 67 jaar of later. Twee verzekeraars willen die bejaardenverzorger daarentegen helemaal niet verzekeren. Maar vooral TV-presentatoren moeten goed oppassen. Twee verzekeraars hanteren voor dit beroep een eindleeftijd van 55 jaar, bij vijf aanbieders kunnen zij zich verzekeren tot 67 jaar of later, maar bij zes verzekeraars kunnen zij geheel niet terecht.

De aov is overigens een van de aandachtspunten in het meerjarige beleidskader van het Verbond van Verzekeraars.

Voorlopige dekking

Maar ook vergelijken op de omvang van die voorlopige dekking is aan te raden. Die blijkt zeer divers en niet voor iedere ondernemer beschikbaar. Bij de meeste aanbieders wordt voorlopige dekking verleend voor onvoorziene gebeurtenissen als gevolg van een ongeval. Alleen De Amersfoortse biedt een voorlopige dekking voor alle oorzaken die op basis van de polisvoorwaarden zijn verzekerd. Daar staat tegenover dat De Amersfoortse het recht op eerste kennisneming krijgt. De verzekeraar ontvangt in dat geval als eerste het advies van de medisch adviseur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.