Meer adviseurs kunnen werkgeversverklaring vaarwel zeggen

0

Vanaf 16 oktober wordt het ook mogelijk om via MyView hypotheekaanvragen te doen op basis van  het UWV verzekeringsbericht. Deze zogenaamde ‘Inkomensbepaling Loondienst’ wordt door steeds meer partijen gezien als betrouwbaar alternatief voor de werkgeversverklaring.

Met de toevoeging van MyView groeit het aantal adviseurs dat voor mensen in loondienst het toetsinkomen op een standaardwijze kunnen laten bepalen, op basis van digitaal beschikbare gegevens uit overheidsbron. De old school werkgeversverklaring is dan niet meer nodig. Adviesbox was het eerste adviespakket waarmee adviseurs een hypotheekaanvraag konden doen op basis van  het UWV verzekeringsbericht.

Denise Kreft, adjunct directeur HDN: “Het is mooi om te zien dat er een vliegwiel ontstaat en steeds meer adviespakketten, hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs de Inkomensbepaling Loondienst omarmen.”

Handig!

“Het UWV verzekeringsbericht is een beter, sneller en betrouwbaarder alternatief dan de werkgeversverklaring, die hier tot voor kort de enige bron voor was”, aldus de partijen die zich verenigd hebben in het samenwerkingsverband Handig!; dat staat voor Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inwinnen Gegevens. Zij ontwikkelden de Inkomensbepaling Loondienst.

Op dit moment werken vier aanbieders met de Inkomensbepaling Loondienst: ING, Florius, ABN Amro en Rabobank. Naast deze partijen maken ook HDN, De Hypotheker, NHG, en IG&H deel uit van het samenwerkingsverband Handig!

Werkwijze

Klanten downloaden via de site van UWV het verzekeringsbericht. De hypotheekadviseur berekent met 1 druk op de knop het toetsinkomen en doet de hypotheekaanvraag. Bij de aanvraag stuurt de adviseur het UWV verzekeringsbericht mee in plaats van de werkgeversverklaring waarna de bank op dezelfde wijze het toetsinkomen controleert en een passend hypotheekvoorstel doet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.