Meer achtergesteld kapitaal bij verzekeraars

0

Volgens Insurance Regulatory Capital (IRC) maken steeds meer verzekeraars – terecht – gebruik van de mogelijkheid om onder Solvency II achtergestelde leningen (subordinated debt) aan te merken als eigen vermogen.

Met de nieuwe eisen van de Solvency II-regelgeving in het vooruitzicht verhogen verzekeraars al enige tijd hun kapitaalreserves. Dit heeft geleid tot de uitgifte van ‘Solvency II’-obligaties door verzekeraars, ofwel een achtergestelde Tier 2-obligatie. Niet alleen ter versterking van de kapitaalpositie, maar ook om bestaande uitstaande leningen die minder goed aansluiten bij Solvency II af te lossen.

Tier 2-kapitaal is minder achtergesteld dan gewone aandelen en daardoor goedkoper dan een aandelenuitgifte. Verschillende grote Nederlandse verzekeraars hebben al Tier 2-obligaties uitstaan. “Achtergesteld kapitaal kan ook voor kleine en middelgrote verzekeraars zeer nuttig zijn”, zegt Oliver Tattan, CEO bij Insurance Regulatory Capital. Hij verwacht dat kleine verzekeraars binnen een paar jaar procentueel net zoveel of zelfs meer achtergesteld kapitaal hebben uitstaan als de grote partijen. De Solvency II-eisen treden per 1 januari 2016 in werking.

Toenemende vraag
Insurance Regulatory Capital levert – in samenwerking met Maiden Holdings – achtergestelde leningen als financieringsoplossing voor middelgrote verzekeraars. IRC ziet de vraag vanuit de markt naar achtergestelde leningen aanzienlijk toenemen. “Dat is ook niet vreemd als je je bedenkt dat een achtergestelde schuld de financiële zorgen van een bedrijf kan verlichten. Er is geen automatisch faillissement, de couponbetalingen of de aflossingen van de hoofdsom worden uitgesteld indien het vereiste solvabiliteitskapitaal minder is dan 100%.”

Geen stemrecht
Een achtergestelde schuld is volgens IRC in veel opzichten vergelijkbaar met aandelen. “Een achtergestelde lening is niet alleen goedkoper, het biedt tevens de mogelijkheid om contant geld direct over te boeken naar de balans van het verzekeringsbedrijf dat de obligaties uitgeeft. Anders dan bij een aandelenuitgifte is er ook geen sprake van kapitaalverwatering voor de aandeelhouders; de obligaties kennen weinig restricties en bepalingen en geven geen stemrecht.”

Rente fiscaal aftrekbaar
Behalve een sterkere balans biedt een achtergestelde schuld meer voordelen. IRC: “Door de hefboomwerking verbetert het rendement van het eigen vermogen. Tevens hebben de aandeelhouders, door de toevoeging van achtergestelde leningen aan de balans, de mogelijkheid om eigen vermogen vrij te geven of dividenden te stabiliseren. Tier 2 achtergestelde schuld wordt uitgegeven met een looptijd van minimaal 10 jaar tegen een vastgestelde couponrente, wat meer zekerheid verschaft met betrekking tot de financieringskosten op de lange termijn en een betere planning mogelijk maakt. De rentebetalingen zijn fiscaal aftrekbaar en tot slot worden de achtergestelde leningen niet afgeschreven vóór de afloopdatum; het volledige bedrag wordt aangemerkt als eigen vermogen tot het moment van aflossing.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.