Meer aanvragen Svn-Starterslening

0

Het aantal aanvragen voor de Starterslening stijgt. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (Svn) ontving in het tweede kwartaal 1200 aanvragen, 18% meer dan in de eerste drie maanden van 2016. Dat blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt.

Het aantal aangevraagde en toegekende Startersleningen ligt volgens Svn wel lager dan vorig jaar. Dat komt door het wegvallen van de stimuleringsbijdrage van het Rijk, waardoor startersfondsen van gemeenden sneller uitgeput zijn. Een aantal gemeenten is gestopt met het verstrekken van de Starterslening.

Starterslening minder hoog

De Startersleningen zijn de afgelopen jaren minder hoog geworden. In 2012 was 60% nog hoger dan 30.000 euro, in de eerste zes maanden van dit jaar is dit rond de 25%. Dat is volgens Svn voornamelijk het gevolg van het verlagen van de maximale bijdrage door een aantal gemeenten, na het wegvallen van de rijksbijdrage.

Ook worden er minder hoge Startersleningen verstrekt, door de daling van de NHG-grens en de nog relatief lage woningprijzen. De maximale Starterslening bedraagt 20% van de verwervingskosten voor woningen, tot maximaal de grens voor de NHG.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.