‘Meer aanrijdingen verwacht door terugkerende verkeersdrukte’

0

40% van de Nederlanders verwacht na de zomer weer vaker de weg op te gaan voor hun werk, zo blijkt uit onderzoek van Interpolis (uitgevoerd door Motivaction) onder ruim 2.000 Nederlanders. De verzekeraar ziet uit eigen data de verkeersintensiteit en het aantal verkeersongevallen toenemen en vreest dat na de zomer het aantal ongelukken verder gaat oplopen.

Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis, roept op tot alertheid de komende maanden als je de weg opgaat. “Nederlanders verwachten een ‘terug naar normaal’ voor wat betreft het reizen naar en werken op kantoor. Ook voor privéaangelegenheden verwacht 40% weer vaker de weg op te gaan. 39% verwacht na de zomer zelfs weer gewoon in de file aan te sluiten. Slechts 13% verwacht na de zomer op andere tijden naar werk te vertrekken. Een groot deel van werkend Nederland (42%) verwacht terug naar normaal te gaan voor wat betreft woon-werkverkeer. Daar hebben ze overigens geen moeite mee. 82% van de mensen die teruggaan naar hun oude woon-werkroutine, vindt dat erg prettig.

Online vergaderen in de auto

Interpolis voert de laatste jaren stevig campagne tegen afleiding in het verkeer. De verzekeraar ziet de verkeersintensiteit en het aantal ongelukken toenemen. Het bedrijf maakt zich druk over het feit dat 7% verwacht dat ze tijdens het rijden kunnen deelnemen aan online vergaderingen. Vergouw: “Dat is natuurlijk uit den boze. Het is onmogelijk om goed op te letten in het verkeer en tegelijkertijd via je telefoon deel te nemen aan een videovergadering. Zeker als je wat ‘roestig’ bent in het rijden. We weten dat afleiding in 68% van het aantal ongelukken een rol speelt. Video-vergaderen tijdens het rijden is onverantwoord. Doe het je medeweggebruikers maar jezelf vooral niet aan.”

Minder verkeersvaardig

“32% van de Nederlanders vindt dat het verkeer gevaarlijker is geworden vergeleken met periode voor de pandemie”, zegt Vergouw. “Bijna 10% vindt zichzelf minder handig geworden in het verkeer. Bij jongeren ligt dat percentage hoger (26%). Zorgelijk is dat 8% sneller is gaan rijden tijdens de coronapandemie. Vooral jongeren zeggen harder te zijn gaan rijden. In die leeftijdscategorie is maar liefst 33% harder gaan rijden. We weten dat de jongste bestuurders zes keer zoveel kans hebben op een ongeluk dan andere weggebruikers. Dat zij juist sneller zijn gaan rijden, is zorgelijk. Enige mate van zelfoverschatting zien we nogal eens bij deze jonge bestuurders. Opvallend is dat juist jongeren zeggen zich gestrest te voelen in het verkeer. 42% van hen heeft last van een opgejaagd gevoel en 35% ervaart stress als ze achter het stuur stappen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.