Meer 45-plussers in de bijstand

0

Terwijl in andere leeftijdscategorieën het aantal bijstandsgerechtigden afneemt, is het aantal 45-plussers met bijstand ten opzichte van vorig jaar opnieuw toegenomen. Eind maart 2018 telde deze leeftijdsgroep volgens cijfers van het CBS ruim 2.000 bijstandsontvangers meer dan een jaar eerder.

Het tempo waarmee het aantal 45-plussers in de bijstand terechtkomen ligt wel lager. Als reden voor de toename geeft het CBS de verhoging in 2018 van de AOW-gerechtigde leeftijd met 3 maanden tot 66 jaar. Bijstandsgerechtigden tegen de AOW-leeftijd blijven daardoor langer in de bijstand, voordat ze deze verruilen voor AOW.

Werkgelegenheid neemt toe

Dat de toegenomen werkgelegenheid nu ook begint door de werken in de bijstand, is volgens het CBS vooral te zien bij de 27- tot 45-jarigen. Voor het vijfde kwartaal op rij zijn er in deze leeftijdsgroep minder mensen met bijstand dan een jaar eerder. De daling is in die periode ook steeds sneller gegaan. Eind maart 2017 was de daling ten opzichte van een jaar eerder nog 1.000, eind maart 2018 ging het om 12.000 mensen. Ook onder de bijstandsgerechtigden tot 27 jaar is er een daling zichtbaar. Deze is wel later op gang gekomen, namelijk vanaf eind 2017.

Eind maart 2018 waren er in totaliteit 459.000 bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd. Dit zijn er 13.000 minder dan een jaar eerder. Voor het tweede kwartaal op rij zijn er minder bijstandsgerechtigden dan een jaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.