Medische zorg voor onverzekerden

0

Personen met verward gedrag die niet beschikken over een zorgverzekering, hebben recht op noodzakelijke medische zorg, ook als het niet spoedeisend is. Hiervoor heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en Welzijn de harde eis van een verzekeringsplicht geschrapt.

De uitzondering is alleen van toepassing op personen met verward gedrag. Bij hen is het volgens de staatssecretaris vaak moeilijk om de benodigde gegevens te krijgen en te achterhalen of ze verzekerd of verzekeringsplichtig zijn. De schatting is dat het om circa 6.250 onverzekerde mensen gaat. Met de regeling is dit jaar 4,8 miljoen euro gemoeid. De regeling geldt bovendien met terugwerkende kracht tot 1 maart 2018.

De oorspronkelijke Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden, bedoeld ter ondersteuning van de aanpak van personen met verward gedrag, stamt uit maart 2017. Deze was beperkt tot spoedeisende zorg.

Noodoproep

Blokhuis heeft de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg aan onverzekerden aangepast na een noodoproep van de Straatdokters Nederland eind vorig jaar. Zij constateerden dat personen met verward gedrag en ook dak- en thuislozen, waaronder veel jongeren, op hun meest kwetsbare momenten verstoken blijven van zorg, of dat het vaak lang duurt voordat de nodige stappen worden gezet. Daar moet met deze nieuwe regeling een eind aan komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.