MediRisk verwacht hoge schadeclaims door uitstel van zorg

0

Verzekeraars verwachten hoge schadeclaims door het uitstellen van de reguliere zorg tijdens de eerste coronagolf. Maar het is de vraag hoe succesvol deze claims zullen zijn. Dat schrijft dagblad Trouw.

Bij ziekenhuisverzekeraar MediRisk zijn al drie schadeclaims ingediend die samenhangen met corona. Dat is pas het topje van de ijsberg: de verzekeraar houdt er rekening mee in totaal 12 tot 18 miljoen euro aan schadeclaims te moeten uitkeren, vooral voor schade vanwege het uitstellen van reguliere zorg tijdens de eerste coronagolf.

Ziekenhuizen

Bij MediRisk is de helft van de algemene ziekenhuizen verzekerd. De meeste claims moeten nog komen, omdat zorgclaims volgens MediRisk gemiddeld pas na twee jaar worden ingediend. “Mensen zijn eerst bezig met beter worden. Dan volgt vaak een klachtenprocedure, en daarna pas een claim”, zegt woordvoerder Stan Lommers in Trouw.

Corona

Van de drie claims die al binnen zijn, hebben er twee te maken met zorg die door corona is uitgesteld. Eentje gaat over zorg voor een patiënt met Covid. MediRisk komt tot een inschatting van het claimbedrag door te kijken naar de hoeveelheid zorg die is uitgesteld. Op basis van zijn database met claims uit het verleden schat de verzekeraar in hoe vaak uitstel tot een terechte claim leidt, en wat het gemiddelde bedrag zal zijn.

Verzekeringspremie

MediRisk rekent de uitgekeerde claimbedragen door in de verzekeringspremie die de ziekenhuizen betalen. De ziekenhuizen moeten daarvoor door de zorgverzekeraars gecompenseerd worden, zo zei directeur Arnoud van Schaik eerder tegen zorgwebsite Zorgvisie.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.