Medewerkers ING staken dinsdag voor de allereerste keer

0

Het ultimatum dat vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie de ING Bank oplegden, is maandag om 12.00 uur verlopen en de bank heeft niet gereageerd. Dat betekent dat de aangekondigde werkonderbreking, dinsdag 14 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur, doorgaat. Het zal de eerste keer in de geschiedenis van ING zijn dat medewerkers staken. En voor het eerst sinds de jaren ’80 dat bankmedewerkers in Nederland het werk neerleggen.

De drie vakbonden eisten in hun ultimatum dat de bank de inflatie voor de 14.000 ING-medewerkers compenseert. Een reactie op die eis bleef uit, waardoor het eindbod van 3% per 1 oktober 2023 en 4% per 1 januari 2024 blijft staan. Dit betekent koopkrachtverlies van zo’n 15%. Daarom voeren de bonden vandaag een veiligheidsoverleg met ING en worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een historische werkonderbreking morgen.

Enorme stap

Duygu Akçay, bestuurder FNV Finance: “Staken is een enorme stap voor al die duizenden bankmedewerkers die niets liever willen dan de klanten van de ING helpen. Maar zij hebben er alles aan gedaan om hun werkgever duidelijk te maken dat ze een eerlijke en toekomstbestendige cao verdienen. Alleen blijft de directie doof voor alle geluiden van medewerkers en blind voor wat er leeft op de werkvloer. Dan rest er nog maar een optie: staken.”

Verantwoordelijkheid

Job Marskamp, onderhandelaar van CNV Vakmensen: “We hopen nog steeds dat ING inziet dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor hun 14.000 medewerkers. Een groot deel van hen verdient tot modaal en voelt de inflatie als een loden last om hun nek. Zij zien tegelijkertijd dat hun eigen werkgever miljarden uittrekt om de aandeelhouder te paaien. Dit is niet hoe goed werkgeverschap eruit hoort te zien.”

Steenrijke bank

Inge de Vries, bestuurder De Unie: “Eigenlijk is het ongelofelijk dat de directie het zo ver laat komen, dat er bij een steenrijke bank als ING gestaakt moet worden, omdat ING geen redelijke salarisverhoging wil betalen aan de medewerkers die voor tevreden klanten zorgen, de mensen die miljarden verdienen voor hun baas en die bovendien in de coronajaren uit loyaliteit akkoord gingen met 0% salarisverhoging. Zij worden nu door hun eigen werkgever in de kou gezet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.