Medewerkers ING gaan actievoeren voor betere cao

0

ING-medewerkers gaan dinsdag wederom actievoeren voor een betere cao. Op 20 december vanaf 11.45 uur organiseren de vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie een kerstactie voor het hoofdkantoor van ING in Amsterdam.

Volgens de vakbonden grijpen de medewerkers de koude dagen voor Kerst aan om aandacht te vragen voor het loonbod van ING van slechts 3% terwijl de inflatie inmiddels rond 14% zit. Zij lanceren tijdens de kerstmarkt bovendien de actiehashtag #CodeOranje. “Onder het genot van glühwein en oliebollen kunnen medewerkers dinsdag hun cao-kerstwens opschrijven en in een kerstboom hangen. Dankzij een sneeuwkanon is een ‘witte Kerst’ gegarandeerd. Ook lanceren de bonden samen met de medewerkers een nieuwe actiehashtag: #CodeOranje. Het is een verwijzing naar de Orange Code, het ING-manifest voor goed werknemerschap. De #CodeOranje moet leiden tot een ING-manifest voor goed werkgeverschap: Maar het is tevens een alarmcode die werknemers afgeven aan het ING-bestuur dat weigert hun collectieve problemen serieus te nemen”, aldus de vakbonden.

Koopkracht keldert

Duygu Akcay, bestuurder FNV Finance: “Terwijl aandeelhouders van ING dankzij de miljarden die de bank de afgelopen maanden voor hen uittrok, dit weekend uitgebreid aan de sappige kerstkalkoen zitten, moeten de bankmedewerkers steeds harder werken om de winst te optimaliseren terwijl hun eigen koopkracht door de enorme inflatie keldert. Veel afdelingen hebben door structurele onderbezetting zelfs strikte opdracht geen vrij te nemen in de tweede helft van december. Al jaren zien ze hun arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden versoberen en de afgelopen twee jaar hebben ze genoegen moeten nemen met 0% loonstijging.”

Geen waardering

Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen: “En als dank voor al dat harde werk en die loyaliteit, gunt ING de medewerkers slechts 3% en blijft benadrukken dat zijn medewerkers wel genoeg verdienen. Dit valt niet goed bij medewerkers; het steekt dat je werkgever wél 1,5 miljard euro uittrekt om eigen aandelen in te kopen, maar de mensen die het geld verdienen in de kou laat staan!”

Winst eerlijker delen

Inge de Vries, bestuurder bij De Unie: “Het is een algemene tendens in Nederland dat verbetering van bedrijfsresultaten alleen leiden tot hogere uitkeringen aan aandeelhouders. Werknemers en klanten profiteren daar niet van. Dit is ook het geval bij ING. De medewerkers van ING vinden dat dit anders moet. Goede resultaten moeten eerlijk gedeeld worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.