Mede dankzij Figlo kan SPH beter invulling geven aan zorgplicht

0

Het nieuwe pensioenstelsel moet toekomstbestendiger worden voor alle generaties. Hoe dit nieuwe pensioencontract er ook precies uitziet, deelnemers dienen vooral zelf het initiatief te nemen in het financieel plannen van hun pensioen. Dat is de overtuiging van Jan Blonk, informatiemanager Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH), die al zo’n 15 jaar samenwerkt met Figlo. Jan Blonk blikt met Nathan Brouwer, Enterprise Account Executive bij Figlo, vooruit naar de verwachte veranderingen rond het nieuwe pensioencontract. “Mede dankzij Figlo kunnen we onze deelnemers een optimaal handelingsperspectief bieden.”

Jan Blonk: “Financieel planners pikken veel signalen op van wat er leeft bij de achterban”

Jan Blonk schetst hoe op het punt van financiële dienstverlening de situatie in Nederland sterk veranderd is. Het beeld van de vaste contactpersoon bij de bank of de assurantietussenpersoon die thuis aan de keukentafel de totale financiële situatie met je besprak, bestaat niet meer. Daarom heeft SPH eigen financial planners in huis die de deelnemers helpt bepalen of hun AOW, pensioen en overige financiële middelen samen straks voldoende zijn om comfortabel van te leven. Jan Blonk: “Wil een deelnemer eerder stoppen met werken? Ontvangt hij kapitaal bij overdracht van de praktijk en/of is er dan belasting verschuldigd? Een financieel plan is een goede eerste stap om inzicht te krijgen in hun (toekomstige) financiële positie, dat biedt een handvat om zich op de financiële toekomst voor te bereiden.”

Signalen oppikken

Pensioenfonds SPH zag al vroeg het belang in van eigen financial planners in combinatie met de financial-planning software van Figlo. Jan Blonk: “Financieel planners pikken veel signalen op van wat er leeft bij de achterban. Je kunt nog zoveel mooie marktonderzoeken uitvoeren en mensen enquêtes sturen, maar de feedback die financiële planners ophalen tijdens hun gesprek is vaak waardevoller. Dan krijg je het echte menselijke verhaal te horen, waarmee we als pensioenfonds input krijgen voor ons beleid.”

Financieel plan

Waar ziet SPH de toegevoegde waarde van Figlo? Jan Blonk: “Wij bieden eigen financial planners aan en combineren dat met de financial planning-oplossing van Figlo. Op deze manier helpen wij onze deelnemers om hun pensioensituatie binnen hun totale financiële situatie te plaatsen, waardoor ze op een betere manier in staat zijn om zowel privé als zakelijk voor hun pensioensituatie de goede keuzes te maken. De meeste van onze deelnemers gaan met pensioen met een doorwrocht financieel plan. Dat geeft onze deelnemers financiële rust.”

Lees hier het hele interview met Jan Blonk en Nathan Brouwer in de digitale InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.