MCD werkt averechts bij vreemde valuta

0

Met de invoering van de MCD is het voor expats een stuk lastiger geworden om een huis te kopen. “Zo niet onmogelijk”, schrijft Michel van der Sluis, eigenaar van The Dutch Mortgage Consultants, in zijn blog. Reden hiervoor is de aanvraag in ‘Vreemde valuta’.

Om expats of bijvoorbeeld mensen die al jaren op Curaçao wonen en willen terugkeren naar Nederland, te beschermen tegen betalingsproblemen tijdens de looptijd van hun hypotheek door valutarisico’s, zijn in de MCD een aantal maatregelen opgenomen.

Elke dag nieuwe gedupeerden

Deze maatregelen zorgen er volgens Van der Sluis voor dat geen enkele hypotheekverstrekker deze klanten nog een hypotheek kan aanbieden. Niet omdat ze het niet willen, maar omdat simpelweg de operationele en financiële gevolgen van deze maatregelen te groot zijn voor een relatief kleine doelgroep. Dagelijks ontvangt hij e-mails en telefoontjes van gedupeerden die geen hypotheek kunnen krijgen en Van der Sluis vragen of hij als MCD expert nog een uitweg zie.

Van der sluis: “Dit is een onhoudbare situatie. In eerste instantie voor de mensen die dit treft. Maar ook politiek is het niet te verkopen: het druist in tegen de doelstelling van de MCD die de Europese Commissie voor ogen heeft. Ook consumentenorganisaties en de media beginnen zich te roeren.”

Lees hier de blog van Michel van der Sluis met daarin ook mogelijke oplossingen om dit probleem op te lossen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.