Met enige vertraging is de Mortgage Credit Directive (MCD) nu ook van kracht in Nederland. Vrijwel alle geldverstrekkers werkten echter al conform de eisen van de nieuwe Europese Hypotheekrichtlijn.
“Consumenten die een huis willen kopen worden vanaf vandaag beter beschermd met de invoering van nieuwe hypotheekregels”, schrijft het ministerie van Financiën in een toelichting. Eerder deze maand stelde De Hypotheekshop echter vast dat zij op basis van een aantal maanden werken op de nieuwe MCD-wijze, hierin nog geen meerwaarde ziet voor de consument.
Definitief en bindend aanbod
Een huizenkoper krijgt voortaan van de hypotheekverstrekker eerst een informatieblad (ESIS) uitgereikt, dat er overal in de EU hetzelfde uitziet. Als een hypotheekverstrekker de klant na het verstrekken hiervan een aanbod doet, is dat voor hem definitief en bindend. De klant heeft echter recht op veertien dagen bedenktijd. De offerte onder voorwaarden is daarmee verdwenen. Het definitief en bindend aanbod mag overigens nog wel in het voordeel van de consument worden gewijzigd.
Modelmatige taxatie tot 90%
Hypotheekverstrekkers moeten nu ook het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek melden. Ook wordt de modelmatige taxatie van de waarde van een huis vaker mogelijk. Enige voorwaarde hierbij is dat de hoogte van de hypotheek niet meer is dan 90% van de op die manier vastgestelde waarde van de woning.
Met het toestaan van deze modeltaxatie gaf minister Dijsselbloem gedurende de uitstelperiode van de MCD invulling aan de motie Ronnes en Aukje de Vries. Die motie werd tijdens het plenair MCD-debat op 2 maart ingebracht. Uiterlijk 21 maart 2016 had de Europese Mortgage Credit Directive richtlijn in de wetgeving van alle Europese lidstaten verankerd moeten zijn. Maar tijdens dit debat bleek al snel dat voor het opstellen van de implementatiewetgeving meer tijd nodig zou zijn.
Vergoeding bij vervroegd aflossen
Een bank mag nog steeds een vergoeding eisen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek, maar die vergoeding mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel dat de bank ondervindt door de vervroegde aflossing. Winstderving mag niet worden meegerekend.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.