Martine Hafkamp: ‘Hoge rentes behoren tot het verleden’

0

Martine Hafkamp, directeur Fintessa Vermogensbeheer, kreeg vrijdag tijdens de BeleggersFair de Cashcow Awards voor ‘beste beleggingsexpert’ uitgereikt. Wat verwacht de ‘beste beleggingsexpert’ voor de komende vijf jaar? Hafkamp: “Vraag af of je wel in banken en verzekeraars moet willen zitten.”

In haar vooruitblik voorspelt Martine Hafkamp dat de vraag naar aandelen hoog zal blijven en de rentes laag. Hafkamp: “Hoge rentes zoals begin jaren ’80 behoren tot het verleden. Daarom zal de vraag naar aandelen groot blijven, maar je moet je afvragen of je wel in banken en verzekeraars moet willen zitten. Winnaars zijn bedrijven die zich steeds eenvoudiger kunnen financieren waardoor de resultaten steeds mooier lijken. Door sociale media is de wereld een dorp geworden en volgen de gebeurtenissen elkaar steeds sneller op. De reactie op de markten zal heftiger en minder rationeel worden, versterkt door de massale aankoop en verkoop van ETF’s. Koersen worden beweeglijker met kansen voor beleggers maar dus ook met hogere risico’s.”

Centrale banken

Centrale banken zullen in hoge mate hun stempel op de marktontwikkelingen blijven drukken, waarschuwt Hafkamp. In de komende jaren worden de centrale banken volgens haar steeds meer een instrument van de politiek, waardoor de ontwikkeling van de economie en markten ook verder zal politiseren. “Daardoor zullen markten, en daarmee de waarde van bedrijven, steeds verder af komen te staan van hun werkelijke waarde. Stakeholders krijgen meer invloed op het bedrijfsbeleid in plaats van de aandeelhouders”, aldus Hafkamp.

Computermodellen

Digitalisering zal ook in de komende jaren veranderingen op gang brengen. Hafkamp: “Hoewel als gevolg van automatisering en robotisering ons vak steeds verder uitgehold zal worden, moet beleggen toch door mensen worden uitgevoerd. Computermodellen versterken de marktreacties als gevolg van voorgeprogrammeerde aan- en verkoopniveaus.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.