Marktcijfers volmacht in kaart gebracht

0

De NVGA en het Verbond van Verzekeraars hebben voor het eerst gezamenlijk het premievolume in het volmachtkanaal vastgesteld. De cijfers hebben betrekking op de periode 2015-2018 en laten zien dat premievolume in het volmachtkanaal sinds 2015 met 800 miljoen euro is gestegen.

De cijfers – samengesteld door Market Scan – zijn afkomstig uit de Volmacht Resultaat Analyse (VRA). Naast alle NVGA-leden hebben ook bijna alle gevolmachtigde agenten die geen lid zijn van de brancheorganisatie cijfers aangeleverd. Daarmee representeren de cijfers vrijwel de gehele volmachtmarkt.

Groei zet door

In 2018 hebben gevolmachtigde agenten voor 3,6 miljard euro aan premie (schade en inkomen) gerealiseerd. Deze groei lijkt volgens de analyse zowel bij schade als inkomen in 2019 verder door te zetten en uit te komen op zo’n 3,9 miljard euro. Volgens de cijfers tot en met oktober 2019, ontwikkelt de totale schadelast zich positief ten opzichte van 2018. De NVGA en het Verbond zijn voornemens om de marktcijfers samen halfjaarlijks te blijven publiceren. In het voorjaar 2020 verwachten de branchepartijen de definitieve marktcijfers over 2019 te kunnen publiceren.

Aandeel grote schades stijgt

In de periode van 2015 tot en met 2018 is het resultaat van de totale volmachttekening verbeterd met circa 7% en op schadejaar 8%. Voor de branche Verzuim kan op basis van de uitloopcijfers worden geconcludeerd dat de resultaten op schadejaar (2015 t/m 2017) nog niet verbeteren.

Vooral het aantal kleine schades tot 25.000 euro is in de achterliggende jaren gedaald. Het aandeel grotere schades nam juist toe. Verder valt op dat naast de brandschades, het aantal waterschades de afgelopen jaren fors is toegenomen. Dit is volgens de verzekeraars en gevolmachtigde agenten te wijten aan twee extreme weer gerelateerde gebeurtenissen in 2016 en 2018.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.