Marktaandeel hypotheken grootbanken historisch laag

0

Het marktaandeel van de top-3 bankholding is in het tweede kwartaal met 2,3% gedaald tot 45,6%. Ten opzichte van het eerste kwartaal bereikt hun marktaandeel daarmee het laagste niveau sinds 2006. Banken leveren vooral sterk in onder de grote groep over- en bijsluiters (-5,8%). ING is de grootste daler.

“Meer hypotheken verstrekt aan over- en bijsluiters dan aan starters of doorstromers.”

Dit en meer blijkt uit de nieuwe IG&H Hypotheekupdate. De grote groep over- en bijsluiters zijn allesbepalend geweest in het tweede kwartaal van dit jaar. De hypotheekomzet van deze groep nam met maar liefst 64% toe ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. Deze omzet van 15 miljard euro omvatte 40% van de totale marktomzet. Ook het aantal hypotheken nam met 64% toe voor over- en bijsluiters. Voor zowel hypotheekomzet als aantallen is dit de sterkste groei in 5 jaar tijd, zegt Joppe Smit van consultancybureau IG&H. “Het lijkt erop dat veel mensen nu de tijd nemen om hun hypotheek te herzien, mogelijk in afwachting van een rentestijging, of die uitbreiden voor een verbouwing in deze coronatijd. Dat heeft een duidelijk positief effect op de hypotheekmarkt.”

Marktaandeel grootbanken

In het tweede kwartaal van 2020 leveren de banken opnieuw marktaandeel in. Banken komen met een daling van 3% uit op een aandeel van 55,8% en de top-3 bankholding met een daling van 2,3% op 45,6%. In de top 5 dalers is ING (-1,1%) voor het tweede kwartaal op rij de sterkste daler. ABN Amro (-0,7%) staat voor het derde kwartaal achter elkaar in de top 5 dalers.

Verzekeraars en buitenlandse partijen groeien het sterkst in marktaandeel. De grootste stijgers zijn buitenlandse partijen (+1,4%) en verzekeraars (+1,3%), gevolgd door regiepartijen (+0,9%).

Allianz is de grootste stijger met +1,0%, gevolgd door Lloyds Bank, Aegon en Argenta met +0,7%. Aegon staat al voor het derde kwartaal op rij in de top 5 stijgers. Waar Argenta vorig kwartaal nog in de top 5 dalers stond, weet zij zich dit kwartaal in de top 5 stijgers te plaatsen. ASR sluit de top 5 stijgers met een stijging van +0,5%.

Hypotheekomzet

De hypotheekomzet groeit in het tweede kwartaal van 2020 naar 38 miljard euro, een groei van 30% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020 is de hypotheekomzet met 17,4% gegroeid. Het aantal verstrekte hypotheken stijgt met 26% naar 114.000. Dit is het hoogste aantal hypotheken dat in een IG&H Hypotheekupdate werd genoteerd sinds 2008. De aantallen stegen onder alle type sluiters, maar zoals eerder aangegeven vormen de over- en bijsluiters de grootste uitschieter. Smit: “Voor het eerst werden meer hypotheken verstrekt aan over- en bijsluiters dan aan starters of doorstromers.”

Starters en doorstromers

Door de sterke groei van over- en bijsluiters neemt het marktaandeel van starters en doorstromers af ten opzichte van vorig kwartaal met respectievelijk 0,3 en 3,4 procent. De hypotheekomzet van starters bedraagt 7 miljard euro. Dat is 18,6% meer ten opzichte van tweede kwartaal in 2019 en 15,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. De hypotheekomzet van doorstromers steeg naar 15,8 miljard euro. Dit is een groei van 12,2% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 en een groei van 8,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

De gemiddelde hypotheeksom is voor starters en doorstromers met +0,9% wederom licht gestegen. Voor over- en bijsluiters daalde de gemiddelde hypotheeksom met 2,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Samen verklaart dit volgens IG&H de daling van de gemiddelde hypotheeksom met 1,3% naar 333.000 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.