Mannelijke veertiger meest bereid tot verduurzaming woning

0

De bereidheid tot een eventuele verduurzaming van de woning is het sterkst toegenomen onder veertigers, maar ook de minder kapitaalkrachtige jongeren tot dertig jaar overwegen vaker energiebesparende maatregelen te nemen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de website Offerteadviseur.nl.

Panelwizard voerde het onderzoek uit onder 1.022 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een koop- of huurwoning. Van de respondenten geeft 55% aan positiever te staan tegenover energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen, in vergelijking met een jaar eerder. Van alle respondenten denkt 63% weleens serieus na over het verduurzamen van hun woning. Voor bijna zes op de tien zijn financiële overwegingen de voornaamste reden om hun huur- of koopwoning te ‘vergroenen’.

Mannen versus vrouwen

De bereidheid om te vergroenen is met 80% het sterkst onder mannelijke veertigers. De bereidheid bij vrouwen in dezelfde categorie komt uit op 67%. Maar jongeren tot dertig jaar scoren eveneens opvallend hoog. Mannelijke dertigers scoren ook in die categorie met 77% behoorlijk hoger dan de vrouwelijke dertigers die uitkomen op een bereidheid tot vergroenen van 65%.

De ingrepen zijn vaak niet goedkoop en het duurt veelal jaren voordat je ze als consument hebt terugverdiend. Dat de minder kapitaalkrachtige jongeren deze dure maatregelen overwegen, laat zien dat de verduurzaming van een woning niet alleen maar een financiële kwestie betreft”, zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur.

Onbetaalbaar

Ondanks de grote bereidheid om energiebesparende maatregelen te treffen, heeft het overgrote deel van de respondenten zo zijn twijfels over de financiële haalbaarheid daarvan. 72% van de respondenten stelt dat de duurdere energiebesparende maatregelen voor de gemiddelde consument niet te betalen is.

Agdere: “Om je huis een energielabel op te laten schuiven, ben je als consument ongeveer 5.000 euro kwijt. Dat is voor veel mensen een (te) grote investering. Er zijn echter vanuit de Rijksoverheid veel subsidies beschikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld besluit een zonneboiler of warmtepomp aan te schaffen, kom je al snel in aanmerking voor een subsidie tot 2.000 euro. Ook de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die vanaf 2 september weer openstaat, kan voor veel mensen net het extra zetje geven om te gaan verduurzamen.”

Nibud onderzoek

Uit het in mei gepubliceerde onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bleek al dat meer dan de helft van de huiseigenaren vindt dat de overheid hen financieel moet ondersteunen bij het energiezuiniger maken van de woning. Bijna de helft van alle eigenaren gaf dan ook aan hierop te wachten. Dit najaar zal duidelijk worden of de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis een einde maakt aan deze afwachtende houding.

Het Nibud-onderzoek wees eveneens uit dat jongeren vaker bereid zijn om te investeren zonder daar een direct rendement aan te koppelen. Het ontbreekt ze alleen aan mogelijkheden om dit te kunnen doen. Het Nibud constateerde ook dat ouderen vaak wel de financiële mogelijkheden hebben om hun woning te verduurzamen, maar wachten tot zij zeker weten dat hun investeringen rendabel zullen zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.