Malaise op huizenmarkt houdt aan

0

Het derde kwartaal 2012 was het slechtste kwartaal voor de woningmarkt sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Het aantal transacties ligt 17,2% lager dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de nieuwste, voorlopige kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Voorzitter Ger Hukker doet een dringend beroep op de regering om kopers en verkopers duidelijkheid én perspectief te bieden.

Ook de prijzen blijven dalen. Een verkochte woning in Nederland kende een gemiddelde verkoopprijs van 209.000 euro, een prijsdaling van 2,2% in vergelijking met een kwartaal eerder. De gemiddelde woning werd dit kwartaal in 158 dagen verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste, voorlopige kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De negatieve trend komt niet als een verrassing: kopers hebben afgewacht als gevolg van de onzekerheid rondom de toekomst van de woningmarkt en de verkiezingen in september. Voor het vierde kwartaal verwacht de NVM een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels, die zoals het er nu naar uitziet vanaf 1 januari 2013 aanzienlijk minder gunstig worden.

NVM-voorzitter Hukker: “De onzekerheid zorgt voor stagnering op de woningmarkt. Zowel kopers als verkopers nemen een afwachtende houding aan. Het tweede kwartaal kende bovendien een tijdelijke opleving, omdat kopers onzeker waren over het voortduren van het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2% en voorsorteerden door te kopen. Die transacties mis je in het derde kwartaal, waardoor dat er slechter uitziet.”

De NVM heeft informateurs, onderhandelende partijen en de Tweede Kamer opgeroepen tot het nemen van de volgende zeven maatregelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.