Makkelijker hypotheek voor uitzendkrachten

0

Uitzendkrachten kunnen binnenkort makkelijker een hypotheek krijgen. De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek nemen deel aan een project dat dit mogelijk maakt.

Het gaat om een pilot van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU), waar twintig uitzendorganisaties aan meedoen. Uitzendkrachten krijgen met behulp van de Arbeidsmarktscan van onderzoeksbureau Intelligence Group een document over hun arbeidsmarktpositie. Bij een positieve score komt een eigen woning voor hen binnen handbereik.

Op dit moment is het voor een uitzendkracht moeilijk om een hypotheek te krijgen, omdat banken standaard een vast contract als eis stellen of het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar beoordelen. De NBBU vindt dat hypotheekverstrekkers meer zouden moeten kijken naar de toekomstige kansen op de arbeidsmarkt, in plaats van naar het arbeidsverleden en de huidige contractvorm.

Arbeidsmarktkansen

De Arbeidsmarktscan berekent, aan de hand van een aantal vragen, de arbeidsmarktkansen voor nu en in de toekomst. Ook wordt er op basis van objectieve data gekeken naar de vooruitzichten, kans op werkloosheid en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar. Een positieve uitslag geeft genoeg zekerheid dat de uitzendkracht in de toekomst de betalingsverplichtingen van een hypotheek kan voldoen.

Bij een hypotheekadviseur kan de uitzendkracht vervolgens een offerte aanvragen. Naast De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek zullen volgens de NBBU binnenkort meer adviseurs zich aansluiten bij het project. De bond wil op deze manier veel uitzendkrachten zicht op een eigen huis geven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.