Makelaarsland ziet aantal kijkers teruglopen

0

Op basis van interne data constateer Makelaarsland dat het aantal bezichtigingen per verkochte woning voor de zevende meting op rij is gedaald. De digitale makelaar meet momenteel gemiddeld 6,5 kijkers. Dat is het laagste aantal bezichtigingen sinds de zomer van 2019.

In het derde kwartaal van 2022 werd 42% minder bezichtigd dan dezelfde periode in 2021, toen dit kwartaalgemiddelde nog op 11,2 kijkers per woning lag. De afgenomen interesse van kopers is volgens Makelaarsland ook terug te zien in het percentage biedingen boven de vraagprijs. Waar vorig jaar zomer in 80% van de gevallen werd overboden, ligt dat percentage nu op 47%. Het betekent een absolute daling van ruim 33% en een relatieve daling van zelfs 42 procent.

Stijgende lasten

“De stijging van de hypotheekrente blijkt een katalysator voor een verdere afkoeling op de woningmarkt”, verklaart Gijs van Wijgerden, directeur bij Makelaarsland, de percentages. “De hypotheekrente voor tien jaar vast is in nog geen jaar tijd met 3% toegenomen. Daarnaast hebben we te maken met stijgende energielasten. Dit speelt een steeds grotere rol in het koopproces. We zien dit onderwerp steeds vaker terugkomen in de gesprekken met onze klanten en merken dat kopers daardoor voorzichtiger worden.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.