Makelaarsland: ‘Aantal biedingen boven vraagprijs neemt verder toe tot 78%’

0

Het aantal bezichtigingen per verkochte woning is dit jaar hoger dan ooit, zo blijkt uit cijfers van Makelaarsland. Tot nog toe vinden er in 2021 gemiddeld ruim dertien bezichtigingen per te koop staand huis plaats. In 2020 was dat nog iets minder dan tien. In de maanden april, mei en juni is er zelfs twee keer zoveel bezichtigd als in dezelfde periode vorig jaar.

Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland: “De temperatuur op de woningmarkt blijft dus onverminderd hoog en dat resulteert in behoorlijk wat stress. 62% ervaart onrust door het bieden, waarvan 36% zelfs aangeeft veel stress te ervaren. Bieden op een nieuw huis wordt door veel respondenten aangemerkt als het meest stressvolle onderdeel van het koopproces. Mede door het lage aanbod van huizen zien we in de cijfers terug dat alle huizenjagers in een wedloop zijn verwikkeld. Ook in november is er in 78% van de gevallen boven de vraagprijs geboden en dat is wederom hoger dan het jaargemiddelde. Dat is een absolute stijging van ruim 20% ten opzichte van november vorig jaar.”

Onwetendheid voedingsbodem voor stress

Niet alleen de markt, maar ook een deel van de mensen kampt dus met spanning. Van Wijgerden betreurt dat: “Ik snap het wel. Een huis kopen is een belangrijke beslissing die je maar een paar keer maakt in je leven en er is dan veel behoefte aan houvast. Ik geloof dat er meer rust en duidelijkheid ontstaat als mensen beter op de hoogte zijn van wat er komt kijken bij een huizenjacht. Onwetendheid is namelijk vaak de voedingsbodem voor onnodige stress.”

Aankoopmakelaar

Uit het onderzoek van Makelaarsland blijkt dat 33% uiteindelijk een aankoopmakelaar zou inschakelen. De redenen om daartoe over te gaan zijn interessant en volgens Van Wijgerden ook exemplarisch voor de situatie waarin de huizenmarkt zich nu begeeft. “Als belangrijkste reden geven mensen aan dat ze zodoende hopen de krapte op de huizenmarkt te omzeilen, maar als reden nummer twee laten ze weten dat het gebrek aan kennis hen parten speelt en dat ze daarom leunen op de aankoopmakelaar.”

‘Nederlander leunt graag op expert’

Slechts 16% van de ondervraagden is goed op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom de koop van een huis. 27% geeft aan over zo weinig kennis te beschikken dat zij überhaupt niet in staat zijn om tijdens de huizenjacht zelf dingen te regelen. Om die reden schakelen ze vervolgens een aankoopmakelaar is. “Met het inschakelen van expertise is niets mis, maar wat mij blijft opvallen is dat mensen vervolgens volledig op die expert gaan leunen”, vertelt Van Wijgerden. “Consumenten hebben tegenwoordig allerlei instrumenten tot hun beschikking om ook zelf onderzoek te doen. Jezelf wegwijs maken in deze markt maakt je zekerder en daarmee sterker.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.