Makelaar transformeert van ‘dealmaker’ naar vastgoedadviseur

0

Volgens makelaarsorganisatie NVM zou het aankoopmoment beter benut moeten worden om investeringen te doen in de verduurzaming van woningen. De rol van de makelaar zal zich in de toekomst dan ook meer gaan verbreden van ‘dealmaker’ naar vastgoedadviseur, verwacht NVM.

In 2050 zullen 4,3 miljoen koopwoningen verduurzaamd moeten zijn. Een consistent overheidsbeleid is volgens de NVM een randvoorwaarde om deze doelstelling te kunnen halen. Alleen daarmee kan een koper verleid worden om in verduurzaming te investeren. “Bijvoorbeeld door korting te geven op de overdrachtsbelasting of met andere financiële arrangementen die zorgen voor een positieve businesscase, die aansluit bij de investeringshorizon van de woningeigenaar”, aldus de NVM.

Lening koppelen aan woning

Tijdens een rondetafelgesprek vorige week met de Tweede Kamer over verduurzaming van de koopsector pleitte NVM voorzitter Ger Jaarsma al voor een meer realistische aanpak. Hij bracht in dat niet alle woningen uiteindelijk nul-op-de-meter hoeven te worden en voor deel van de verouderde woningvoorraad zal men ook onder ogen moeten zien dat sloop-nieuwbouw efficiënter is dan vergaande verduurzaming.

Ook het instrument ‘objectgebonden financiering’ kwam tijdens dit gesprek op tafel. Hierbij wordt een lening gekoppeld aan de woning in plaats van de eigenaar. De gedachte is dat hierdoor een langere investeringshorizon mogelijk wordt gemaakt, maar hiervoor zijn volgens de NVM nog wel de nodige (juridische) obstakels te overwinnen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.