Niet te veel macht naar Europese toezichthouder

0

De Pensioenfederatie maakt zich zorgen over de wijze waarop de Europese toezichtautoriteit naar buiten treedt. Directeur Gerard Riemen zegt hierover in het Netspar Magazine: “Met lede ogen zien we dat EIOPA zijn eigen mandaat verruimt.”

Riemen zegt dit te merken aan onder meer het feit dat er vanuit Frankfurt steeds meer informatie wordt opvraagt. “Bovendien moeten wij het Europese toezicht gaan financieren. Ten slotte werkt EIOPA aan een voorstel voor een pensioenstelsel naast het bestaande stelsel. Dat is een ongrijpbaar proces.”

EIOPA

De European Insurance and Occupational Pensionfunds Authority (EIOPA) is de Europese autoriteit voor de verzekeringssector en de bedrijfspensioensector en is onderdeel van het Europees Systeem voor Financieel Toezicht (ESFS), dat waarborgt dat Europese regelgeving adequaat wordt geïmplementeerd en toegepast.

Europa

Minder zorgen maakt Riemen zich over Europa in het algemeen. “We hebben absoluut niet de indruk dat de Europese Commissie erop uit is het Nederlandse stelsel aan te tasten. Dat is niet de intentie.”

Verbond van Verzekeraars

Niet alleen Riemen stelt zich kritisch op, ook het Verbond van Verzekeraars wil niet dat EIOPA meer bevoegdheden krijgt. In het Netspar Magazine zegt Egbert Bouwhuis, adviseur Europa bij het Verbond van Verzekeraars, hierover: “We vinden dat deze Europese toezichtautoriteit ruimte moet laten voor verschillen tussen landen over de wijze waarop wordt gecommuniceerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.