‘Maatwerkoplossing voor door coronacrisis getroffen flexwerkers’

0

Samen met een aantal geldverstrekkers en adviseurs heeft NHG een maatwerkoplossing ontwikkeld voor flexwerkers die tijdelijk getroffen zijn door de coronacrisis. Het tijdelijke inkomensverlies kan namelijk nog lange tijd negatieve gevolgen hebben voor het krijgen van een hypotheek.

NHG: “Met deze oplossing willen we voorkomen dat deze groep op voorhand onnodig belemmeringen ervaart of uitgesloten wordt bij het krijgen van een hypotheek. De maatwerkoplossing is voor de flexwerkers die geraakt zijn door de coronacrisis en daardoor niet voldoen aan de inkomenseis bij een Arbeidsmarktscan of een verlaagd inkomen hebben bij het 3-jaarsgemiddelde.”

Uniek

Volgens de initiatiefnemers is ieders persoonlijke situatie uniek. “Dit vraagt om individuele oplossingen, op basis van maatwerk door de geldverstrekker. De geldverstrekker beoordeelt of hun klant hiervoor in aanmerking komt. Bij uitzendkrachten die gebruik maken van de Perspectiefverklaring zien we deze problematiek niet of nauwelijks. Zij vallen daarom buiten deze tijdelijke regeling. Voor hen geldt de reguliere Norm 6.3.5.

Voorwaarden Maatwerkoplossing

De belangrijkste voorwaarden, waaraan flexwerkers moeten voldoen, zijn:

  • Ze kunnen aantonen dat zij getroffen zijn door de coronacrisis. Dit kan door de vermelding van ‘C-lijst’ achter de score op een Arbeidsmarktscan of door eenbewijs dat hij/zij in aanmerking kwam voor de TOFA-regeling of een door de geldverstrekker beoordeelde onderbouwing van de flexwerker.
  • Ze hebben perspectief op de arbeidsmarkt. Dit kan aangetoond worden door een Arbeidsmarktscan met een minimale score van 70 punten.
  • Hun inkomen is hersteld en ze hebben ten minste de afgelopen 5 maanden inkomsten ontvangen.
  • Ze hebben in de afgelopen 12 maanden minimaal 8 maanden inkomsten gehad.

Toetsinkomen

“Hoe wordt het toetsinkomen bepaald met deze oplossing? Het actuele inkomen wordt vergeleken met de verdiencapaciteit uit de Arbeidsmarktscan. Als toetsinkomen geldt de laagste van de twee”, schrijft NHG. “Op dit moment bieden Aegon, BLG Wonen, Munt Hypotheken, Regiobank en SNS Bank dit maatwerk aan. Doordat het maatwerk is, maakt iedere geldverstrekker zijn eigen afweging of ze dit aan bieden. Bij welke geldverstrekkers je terecht kan, houden we bij op onze website.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.