Maatwerkhypotheek wordt de nek omgedraaid

0

De AFM lijkt door te slaan in de bescherming van de consument tegen overkreditering. Hierdoor wordt er steeds minder naar het individu gekeken. Zo heeft Rabobank na gesprekken met de AFM per 1 april maatwerkmogelijkheden stopgezet en hebben andere bij de redactie bekende aanbieders maatwerkintroducties in de wachtkamer gezet.

Het besluit van de Rabobank is voor Van Bruggen Adviesgroep aanleiding om de markt te waarschuwen. Algemeen directeur Michiel Meijer vreest voor een sneeuwbaleffect: “Wij signaleren dat hypotheekverstrekkers door toedoen van toezichthoudende instanties steeds vaker moeten terugvallen op standaardisatie van het proces. De kans is groot dat veel meer geldverstrekkers in navolging van Rabobank hun maatwerk zullen terugschroeven of stopzetten. Financiering moet verantwoord zijn maar mijn angst is dat iedere persoon met een financieringsvraagstuk straks over één kam wordt geschoren en dat vind ik niet terecht. De angst dat innovatie en maatwerk altijd meteen leiden tot sancties of terugroep-acties moet verdwijnen.”

Geef op voorhand duidelijkheid

Volgens Van Bruggen Adviesgroep is er juist door de toename van aanvragen door oplopende rentes, de onzekerheid voor consumenten en de voorzichtig stabiliserende huizenprijzen behoefte aan maatwerk en een individuele benadering van de consument. Meijer: “De spelregels binnen het woondomein moeten veel duidelijker worden en kaders scheppen om in te spelen op individuele klant situaties, zodat hypotheekverstrekkers op voorhand weten wat ze wel en niet kunnen en mogen aanbieden.”

Intensiever samenwerken

De franchiseketen vindt dat de consument nu vooral gebaat is bij duidelijkheid. Alle partijen die actief zijn op de Nederlandse woningmarkt zouden er volgens Van Bruggen Adviesgroep goed aan doen om de banden nóg meer aan te halen. Meijer hoopt dat de drie partijen (toezichthouders, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs), die volgens hem van cruciaal belang zijn in het bedienen van de Nederlandse consument op het woondomein, veel intensiever gaan samenwerken: “Toezichthouders, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs moeten juist nu met elkaar in gesprek met als doel verantwoord te blijven financieren ondanks de verhitte omstandigheden waarin zij momenteel moeten opereren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.