‘Maak advieskosten pensioen fiscaal aftrekbaar’

0

Er moet snel maatschappelijke aandacht komen voor de afbrokkelende pensioenzekerheid in Nederland. Overheid en werkgevers zijn volgens FFP-voorzitter doen Rob van den Aker bij uitstek in de positie om extra aandacht voor de oudedagvoorziening te faciliteren. Bijvoorbeeld door advieskosten voor de consument aftrekbaar te maken.

FFP ziet een samenspel van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen ten grondslag liggen aan de toenemende onzekerheid rondom het pensioen. Van den Aker stelt vast dat steeds minder Nederlanders vanuit een vanzelfsprekendheid kunnen rekenen op een pensioen, laat staan een pensioen dat hoog genoeg is. “Over je pensioen hoefde je je als Nederlander vroeger niet zo’n zorgen te maken, want we hadden het goed geregeld. Maar die pensioenzekerheid staat sterk onder druk. Steeds meer Nederlanders hebben straks een pensioentekort. Daar moet snel maatschappelijke aandacht voor komen, anders is het voor veel mensen te laat.”

Adviseren

De overheid kan dit volgens Van den Aker doen door fiscaal te faciliteren en advieskosten voor de consument aftrekbaar te maken. “Daarnaast zien we dat werkgevers ook meer doen om zorg voor later te stimuleren bij hun werknemers. Steeds meer werkgevers zetten voor hun werknemers een financieel planningstraject in als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden: dat juichen we zeker toe.”

FFP-campagne

FFP voert momenteel campagne om Nederlanders bewust te maken van het feit dat in deze samenleving meer zelfredzaamheid van hen wordt verwacht, óók op financieel gebied. “Als je in onze tijden financieel gezond wilt blijven, moet je nu al aan je toekomst denken. Dat is onze boodschap aan de Nederlander”, aldus Van den Aker. “Een financiële health check is daarom helemaal geen gek idee. Dat geldt ook voor de 1,2 miljoen ondernemers die hun pensioen zelf moeten regelen. Hoe kun je dat ooit zelf adequaat doen als relatieve buitenstaander in lastige materie? Een financieel planner kan je helpen met een goede planning waarmee je je kunt wapenen tegen de financiële onzekerheden van de toekomst. Zeker op pensioengebied is dat nuttig, want dat gaat wel over het inkomen waar je straks goed van wilt leven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.