‘Luchtkastelen zijn snel gebouwd bij eenmalig bedrag pensioen’

0

Maximaal 10% van je pensioen in één keer opnemen: bijna driekwart van de werknemers heeft er belangstelling voor. Ruim een op de vijf werknemers is ook echt van plan voor een ‘bedrag ineens’ te kiezen. Met dit geld willen ze het liefst een mooie reis maken of een deel van hun hypotheek aflossen.

Dit blijkt uit de eerste editie van de Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer, een periodiek onderzoek onder werkende Nederlanders van 21 t/m 67 jaar.

Meer keuzevrijheid

Het bedrag ineens betekent dat werknemers aan het begin van hun pensioen maximaal 10% van hun totale ouderdomspensioen in één keer laten uitkeren. Ze bepalen zelf waar ze het geld aan besteden. Wel wordt hun maandelijkse uitkering dan lager. Deze regeling gaat in op 1 januari 2023 en maakt onderdeel uit van het pensioenakkoord. Annemieke Visser-Brons (foto), directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden: “Het bedrag ineens geeft pensioendeelnemers meer keuzevrijheid. Dit is positief, maar die keuze moet wel bewust worden genomen.”

Complexiteit leidt tot uitstel

“Wij merken dat de complexiteit van ons pensioenstelsel leidt tot desinteresse en uitstelgedrag.Hierdoor maken werknemers keuzes niet bewust of helemaal niet. De onbekendheid met de nieuwe regels versterkt dit. Uit het onderzoek blijkt dat 43% van de werkenden wel heeft gehoord van het pensioenakkoord, maar weinig tot niets weet van de inhoud. Een vijfde van de werkenden heeft er zelfs nog nooit van gehoord. Hier valt voor pensioenuitvoerders en adviseurs nog een slag te maken”, aldus Visser-Brons.

Aantrekkelijk maar risicovol

Uit de Bedrag Ineens Barometer blijkt dat maar liefst 73% van de respondenten direct of na het zien van mogelijke bestedingsdoelen interesse heeft in een bedrag ineens. Toch is op dit moment slechts 22% van plan écht te kiezen voor de eenmalige uitkering. Anderen hebben bijvoorbeeld het bedrag ineens niet nodig, of vinden de nadelen uiteindelijk te groot. Visser-Brons: “De meest genoemde nadelen? De maandelijkse pensioenuitkering wordt lager en je betaalt mogelijk meer belasting. Luchtkastelen zijn snel gebouwd bij eenmalig bedrag pensioen. Maar als de realiteit dichterbij komt, hebben werknemers toch vooral oog voor de bezwaren”.

Reizen bovenaan

De werknemers die wél willen kiezen voor een bedrag ineens aan het begin van hun pensioen, zien als belangrijk voordeel dat je eerder over je eigen geld kunt beschikken. Bij deze groep staat reizen als bestedingsdoel bovenaan (43%). Daarna komt extra aflossen op de hypotheek (39%) en eerder (deels) stoppen met werken (24%). Bij de 60-plussers staat ook schenken aan (klein)kinderen (22%) en aanpassen van de woning (16%) op de wensenlijst.

Beter beeld

Opvallend is dat slechts 13% van de werkende 60-plussers gebruik wil maken van het bedrag ineens. “We zien duidelijk dat 60-plussers een beter beeld hebben van hun toekomstige inkomsten en uitgaven”, constateert Visser-Brons.

Weinig kennis over pensioenkeuzes

Met pensioen gaan roept vooral positieve associaties op. Bij 60% van de werkende Nederlanders staat ‘lekker leven en genieten’ in de top 3 van belangrijkste zaken na hun pensioen. Tegelijk blijkt dat de meeste werkende Nederlanders zich niet of nauwelijks in hun pensioen verdiepen. Zo is 56% van de 60-plussers van plan pas vanaf vijf jaar voor het ingaan van hun pensioen serieus te kijken naar de keuzes voor later.

Goede keuzebegeleiding is cruciaal

Het onderzoek toont aan dat het pensioenbewustzijn van werkende Nederlanders meer aandacht verdient, vindt Visser-Brons. “Straks kunnen deelnemers hun pensioen beter afstemmen op hun eigen situatie en wensen. Maar dan moeten ze de voors en tegens van hun pensioenkeuzes wel kunnen afwegen. We zien nu dat veel deelnemers de keuzes niet kennen of snappen. En dan ondernemen ze meestal ook geen actie. Daarom is een goede keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders en adviseurs cruciaal. Dat geldt zeker voor het bedrag ineens.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.