Looptijdrente geeft eerlijker beeld maandlast

0

De Nationale Hypotheekbond lanceert de website looptijdrente.nl. Hier kunnen consumenten hypotheekberekeningen doen, rekening houdend met de looptijdrente in plaats van de aanvangsrente. Onder de streep kunnen de verschillen tussen deze twee enorm uiteen lopen.

Op de website kunnen consumenten verschillende berekeningen doen, zoals maandlasten berekenen op basis van looptijdrente én aanvangsrente. Hierdoor wordt het inzichtelijker welke geldverstrekkers over de gehele looptijd van de hypotheek het beste aanbod voor hen hebben, zegt Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond. “Wanneer consumenten in hun berekening van de maandlasten het vervallen van de renteopslag meenemen, komen zij tot lagere hypotheekrentekosten dan wanneer zij alleen uitgaan van de aanvangsrente. Bij een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro kan dat in totaal een verschil opleveren van meer dan 10.000 euro. Daardoor zouden consumenten meer kunnen lenen dan wanneer alleen wordt gekeken naar de aanvangsrente.”

Misleiding

Volgens Oversteegen zijn de partijen die in het traditionele hypotheekrente-overzicht als goedkoopste uit de bus komen, over de gehele looptijd van de hypotheek dus lang niet altijd de voordeligste. “De informatie in traditionele hypotheekrente-overzichten en hypotheekberekeningen is dus misleidend. Zeker wanneer consumenten van plan zijn om langer in hun woning te blijven wonen of extra aflossingen te doen. Op onze website kunnen consumenten voortaan naast de aanvangsrente ook de looptijdrente hanteren en zo een beter beeld krijgen van hun toekomstige maandlasten. Ons doel is dat de looptijdrente de consument meer inzicht geeft in de ontwikkeling van zijn maandlasten en dat looptijdrente de nieuwe marktstandaard wordt om hypotheekrentetarieven te presenteren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.