Loonstijging voor werknemers verzekeringsbedrijf

0

Werknemers die in de cao voor het Verzekeringsbedrijf zitten krijgen een loonsverhoging van 4%: 2% vanaf 1 maart 2018 en nog eens 2% vanaf 1 januari 2019.

Dat zijn werkgevers- en werknemers overeengekomen in de onderhandelingen over de nieuwe cao Binnendienst en cao Buitendienst voor het Verzekeringsbedrijf. De looptijd van de cao bedraagt 24 maanden, van 1 januari 2018 tot 1 januari 2020. Het sectorbestuur Arbeidsvoorwaarden van het Verbond van Verzekeraars en de vakbonden leggen dit resultaat positief voor aan hun leden.

Werkgevers vinden dat een beperkte loonstijging – en daarmee een verbetering van de koopkracht van de verzekeringsmedewerker – mogelijk is ondanks de sectorale omstandigheden, schrijft het Verbond. “De sector is nog altijd fors krimpende. Er verdwijnen arbeidsplaatsen door consolidatieslagen en digitalisering van werkzaamheden. Daartegenover staat dat de salarissen in de verzekeringssector gemiddeld hoger liggen dan in veel andere sectoren in Nederland.”

Pensioenkeuze

De cao-partijen uitgebreid met elkaar gesproken over een nieuwe pensioenregeling en een akkoord gesloten waarbij het mogelijk is om het pensioen op te bouwen via een zogenoemde IDC-regeling (beschikbare premieregeling). In de cao is deze mogelijkheid opgenomen naast de DB-regeling. Daarnaast is per 1 januari 2018 de pensioenrichtleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar in de cao.

Volgens het Verbond is deze nieuwe pensioenvariant een bij de verzekeringssector passende en modern vormgegeven regeling van een persoonlijk pensioenvermogen met risicoverdeling. “Zo worden risico’s als eerder of later overlijden of arbeidsongeschiktheid gedeeld. Deze pensioenregeling is een sociale innovatie en past goed in deze tijd, waarbij solidariteit overeind blijft en waarin iedereen weet waar hij of zij aan toe is, zonder dat de ene generatie voor de andere betaalt. Een ander voordeel van de nieuwe pensioenregeling is dat deze makkelijker meegenomen kan worden naar een volgende baan.”

Duurzame inzetbaarheid

Door de ontwikkelingen in de sector worden maatregelen die de zogenoemde duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderen belangrijk gevonden door alle partijen. Gedurende de looptijd van deze cao kan de medewerker daarom gebruik maken van een budget van 750 euro per jaar (1500 euro totaal gedurende de looptijd van de cao) waarmee de medewerker op duurzame inzetbaarheid gerichte trainingen en ontwikkeltrajecten kan financieren. Voor het volgen van deze training en/of het ontwikkelingstraject stelt de werkgever één dag ter beschikking waarop de werknemers hun training of workshop kunnen volgen (een Duurzame Inzetbaarheidsdag).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.