Joodse polishouders die tijdens WOII zijn beroofd van hun levens- en uitvaartverzekeringen, kunnen vijf jaar langer terecht bij de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS). In de afgelopen twintig jaar keerde de stichting al 8,4 miljoen euro uit aan hen en hun nabestaanden.
Vanwege de gebleken behoefte en de internationale opinie dat er geen einde moet komen aan de behandeling van Joodse oorlogsclaims heeft het Verbond van Verzekeraars besloten het ‘loket’ langer open te houden. De stichting vraagt evenwel eventuele aanvragen zo snel mogelijk in te dienen, omdat er op dit moment voldoende capaciteit is om de aanvragen binnen redelijke termijn af te handelen. Mensen die willen weten of zij wellicht recht hebben op een uitkering kunnen terecht op de website van de stichting. Hier is een lijst met namen te vinden van verzekerden waarvan de polis waarschijnlijk niet of niet geheel is afgewikkeld.
De namenlijst bevat ongeveer 2.000 waarschijnlijk niet-uitgekeerde levensverzekeringen en is het resultaat van onderzoek in de archieven van verzekeraars. De komende jaren zal SIVS zich voornamelijk gaan richten op het onderzoek naar deze polissen en waar relevant nieuwe namen aan de lijst toevoegen.
Achtergrond
De roof van levens- en uitvaartverzekeringen maakte deel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking door de bezetter. Nadat Joden eerder hun banktegoeden, geld en effecten moesten inleveren bij de Duitse ‘roofbank’ Liro, moest dat vanaf mei 1942 ook met hun verzekeringen. Na de oorlog vond rechtsherstel plaats, maar niet alles is afgewikkeld. In 1999 zijn het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg daarvoor een regeling overeengekomen.
Als uitvoerende stichting onderzoekt SIVS individuele aanvragen van polishouders en hun nabestaanden. Het onafhankelijke stichtingsbestuur neemt een beslissing over elke aanvraag. Nu, 20 jaar later, stelt de stichting dat zo’n 97% van de aanvragen is afgehandeld. Er zijn in totaal bijna 20.500 aanvragen binnengekomen en meer dan 14.000 uitkeringen gedaan inzake 2.179 polissen van gemiddeld 3.900 euro per polis. Toch blijven er nog steeds aanvragen binnen komen. De aanvragen komen voornamelijk uit Nederland (60%), Israël (16%) en de Verenigde Staten (12%).
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.