Lokale heffingen vallen gemiddeld 4,7% hoger uit

0

Gemeenten verwachten dit jaar 6,1% procent meer heffingen binnen te harken dan voor 2022 werd begroot. De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de parkeergelden zijn in 2023 goed voor 86% van de begrote heffingsopbrengsten.

Het gaat in totaal om 12,2 miljard euro, meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2023. De begrote opbrengsten uit de ozb, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing liggen volgens het CBS doorgaans in lijn met de realisaties. De opbrengsten uit bijvoorbeeld bouwleges zijn voor gemeenten lastiger te ramen en meer afhankelijk van de conjunctuur.

687 euro per inwoner

Per inwoner wordt voor 2023 een opbrengst van 687 euro aan gemeentelijke heffingen begroot. Dit is 4,7% meer dan voor 2022. Door de uitzonderlijk grote bevolkingsgroei in het afgelopen jaar is de relatieve toename van de opbrengsten per inwoner volgens het CBS een stuk kleiner dan die van de totale heffingsopbrengsten.

WOZ-peildatum 1 januari 2022

Voor 2023 hebben de Nederlandse gemeenten 5,1 miljard euro aan ozb-opbrengsten begroot. Dit is 7,4% meer dan een jaar eerder. De procentuele stijging van de opbrengsten uit de ozb voor niet-woningen is met 8,2% groter dan voor woningen (6,6%). De stijging komt vooral door de stijging van de WOZ-waardes. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning lag in Nederland op peildatum 1 januari 2022 ruim 9% hoger dan een jaar eerder. Van de vier grote steden stijgen de begrote ozb-opbrengsten het sterkst in Amsterdam (25%) en het minst in Rotterdam (10%).

De afvalstoffenheffing valt 5,3% hoger uit dan een jaar eerder en de rioolheffing 4,5%. Voor 2023 begroten de gemeenten 1,2 miljard euro aan opbrengsten uit parkeerheffingen. Dit is 7,2% meer dan een jaar eerder. De gemeente Rotterdam is goed voor bijna een derde van deze toename. De gemeente Amersfoort verhoogt de tarieven voor het parkeren op straat met 50%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.