Lockdown remt huizenkoper niet af

0

Ondanks de coronamaatregelen blijft het aantal bezichtigingen per verkochte woning stijgen. Bij Makelaarsland registreerden ze in januari gemiddeld negen bezichtigingen per woning. In januari 2020 lag dat aantal nog op gemiddeld vijf kijkers per woning. Kopers lijken ook steeds fanatieker te worden.

“Over het hele jaar 2020 zagen we het aantal bezichtigingen per woning al oplopen”, zegt Gijs van Wijgerden, directeur Makelaarsland. “Gemiddeld komen we over het gehele jaar uit op tien bezichtigingen per woning. En die trend zet gewoon door naar 2021 met bijna negen bezichtigingen per woning in januari. Het is voor ons een eerste belangrijke indicatie dat de zoektocht naar woningen ook in het nieuwe jaar nog allesbehalve stil komt te liggen, zelfs ondanks de huidige strenge lockdown.”

Overbieden heel normaal

Uit de cijfers van Makelaarsland blijkt verder dat mensen steeds vaker meer bieden dan de vraagprijs. “Vorig jaar ging meer dan de helft (50.9%) boven de vraagprijs zitten. Een forse stijging ten opzichte van 2019 toen 38% van de gegadigden meer bood. In 2017 was dat nog maar 19.5%. Bieden boven de vraagprijs is nu landelijk meer regel dan uitzondering.”

De doorlooptijd van een koopwoning, van het bord in de tuin tot overdracht bij de notaris, was in 2020 gemiddeld minder dan honderd dagen. “Ter vergelijking, dat was in 2017 gemiddeld 146 dagen”, zegt Van Wijgerden.

Drukker in de regio

Van alle provincies telt Noord-Holland de meeste bezichtigingen met elf bezoekers per verkocht huis in 2020, blijkt uit de analyse van Makelaarsland. Opvallend is dat er in januari veel meer huizen zijn bezichtigd in Gelderland. Het gemiddeld aantal bezichtigingen lag daar in 2020 op acht, in januari 2021 is dat twaalf. Van Wijgerden: “We hebben gezien dat na het uitbreken van de coronacrisis de bezichtigingen buiten de Randstad zijn toegenomen. Het kan zijn dat we hier de contouren van de trek uit de stad naar de regio zien aftekenen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.