LIV noemt diefstaltoename tweewielers verontrustend

0

In het eerste halfjaar van 2022 zijn 13% meer personenauto’s gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat is de eerste stijging sinds 20 jaar. De stijging van personenautodiefstallen komt voor 28% voor rekening van voertuigen van 3, 4 en 5 jaar oud. De diefstaltoename van tweewielers is verontrustend.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In totaal werden in de eerste zes maanden van dit jaar 2.900 personenauto’s gestolen. Toyota is voor de eerste keer het meest gestolen merk met 476 stuks. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, variërend van +21% tot +39%. In de categorie 0 tot 3 jaar oud, zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar: hier lijkt volgens LIV de toegenomen connectiviteit en betere traceerbarheid een antidiefstal invloed te hebben.

Keyless-entry en alarmsysteem

“De laatste maanden van 2021 zagen we al een stijgende tendens die zich helaas heeft doorgezet.”, zegt manager LIV Rudi Welling. “Deel van het probleem is dat voertuigen van 4 jaar en ouder met nieuwprijs onder de 50.000 euro vaak geen extra alarmsysteem hebben en daardoor extra kwetsbaar zijn voor diefstal en autokraak. Keyless entry blijkt nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezig keyless uit laten schakelen is de beste remedie.”

Tweewielers populair

Motorfietsen (+ 39%), brom & snorfietsen (+38 %) en lichte bedrijfswagens (+ 32%) laten voor het eerst sinds jaren ook een forse toename in diefstallen zien. De diefstaltoename van tweewielers noemt LIV zelfs verontrustend. Welling: “Ook hier geldt dat montage van een goedgekeurd alarmsysteem in combinatie met een extra slot, dat je vastmaakt aan een vast punt of speciale parkeersteun, diefstal zal tegengaan. Publiek private inzet op preventie maar ook opsporing is en blijft noodzakelijk”.

Grote steden

Van de brom- en snorfietsen en motorfietsen wordt 40% in de drie grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam gestolen. Dat mobiliteit en parkeren van tweewielers in grote steden makkelijker en goedkoper is stimuleert de vraag naar tweewielers en dat kan volgens LIV een mogelijke oorzaak zijn van de diefstaltoename.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.