Lichte stijging dekkingsgraad pensioenfondsen

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei met 1% gestegen naar 111%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. Door de onrust in Italië en de dreigende handelsoorlog met de VS blijven het onzekere tijden en daardoor blijft het herstel kwetsbaar.

Na een stijging aan het begin van de maand, daalde de dekkingsgraad in de tweede helft van de maand terug naar een iets hoger niveau dan op 1 mei. Na een stijging in april daalde de rente in mei gemiddeld met ongeveer zes basispunten. Aandelen noteerden positieve resultaten. De beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden – bleef gelijk op 108%. De beleidsdekkingsgraad is leidend voor kortingen en indexatie.

Stijging

De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, bleef gelijk op 2,5%. Door de lichte rentedaling steeg de waarde van de verplichtingen per saldo met ruim 1%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.