Lichte daling hypotheekrente door reeks verlagingen

0

Na weken van forse rentestijgingen, kondigden bijna twintig geldverstrekkers recent weer verlagingen aan. Hierdoor laat de gemiddelde hypotheekrente een lichte daling zien ten opzichte van vorige week. Volgens De Hypotheker is het echter nog te vroeg om te spreken van een échte trendbreuk. 

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker, stelt vast dat geldverstrekkers nog ruimte hebben om de hypotheekrente verder te verlagen. Of dit zal leiden tot een kentering valt volgens hem nog te bezien. “De kapitaalmarktrentes zijn met een aantal tienden gedaald. We verwachten de komende tijd echter geen grote stijgingen voor de kapitaalmarktrentes, deze zullen eerder stabiliseren. Onze verwachting is daarom dat geldverstrekkers terughoudend zullen zijn met het verder verhogen van de hypotheekrente en we vaker kleine verlagingen gaan zien. Vooralsnog is deze ontwikkeling wel positief voor veel huizenkopers, zeker nu de leennormen voor 2023 in veel gevallen niet per sé positiever uitpakken dan verwacht.”

ECB-besluit december

Als gevolg hiervan is de gemiddelde hypotheekrente in het afgelopen jaar met maar liefst 3,5% omhoog gegaan. De gemiddelde hypotheekrente is daarmee volgens De Hypotheker verdriedubbeld.

De ECB heeft onlangs opnieuw de rente verhoogd met 0,75%. Deze verhoging is net zo groot al de vorige renteverhoging in september. In de afgelopen drie maanden is de rente door de ECB inmiddels 2% verhoogd. “In december zal de rentestijging naar verwachting 50 basispunten bedragen, waardoor het zogenoemde depositotarief op 1,5% staat. Deze verwachte verhoging van de ECB is al verwerkt in de huidige hypotheekrentes. Mocht de centrale bank de rentes onverwachts verder verhogen, zal dit een opwaarts effect hebben op de langere hypotheekrente.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.