Licht herstel dekkingsgraad pensioenfondsen

0

Na de daling van de dekkingsgraad van pensioenfondsen in januari laat februari een herstel zien dankzij de opgelopen rente. De Russische inval in Oekraïne levert echter zorgen op over het herstel van de dekkingsgraad en daarmee ook de indexatiemogelijkheden voor de fondsen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon.

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari gestegen naar 114%. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg naar 110%. Indexaties lijken nog steeds in zicht, maar er moeten geen verdere klappen vallen, aldus Aon.

Situatie in Oekraïne

“Hoewel de dekkingsgraad dus wat verbeterd als gevolg van de rentestijging, is er voldoende reden tot zorg voor de effecten van een nog verdere escalatie van de situatie in Oekraïne in de komende maanden. In de afgelopen maanden bleek al hoe afhankelijk de dekkingsgraad is van marktontwikkelingen. Eén negatieve maand kan het herstel van de dekkingsgraad al teniet doen en daarmee indexatiemogelijkheden negatief beïnvloeden, gegeven de versoepeling van de indexatieregels die dit jaar van kracht moet worden”, aldus Aon.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.