LIBOR-rentebenchmark verdwijnt

0

Het stopzetten van de veelgebruikte LIBOR-rentebenchmark betekent een enorme verandering voor financiële markten over de hele wereld. Het einde van LIBOR is ook van invloed op verzekeringen en hypotheken. Vijf zaken die je moet weten over het verdwijnen van de bekende rentebenchmark.

Auteur: Robert Bien is Head of Sales Benelux en Frankrijk bij content IQ bedrijf ABBYY

LIBOR is een van de meest gebruikte rentebenchmarks ter wereld. LIBOR staat voor London Interbank Offered Rate en is verweven in bijna elk soort variabel financieel product in de markt. Het einde van LIBOR is van invloed op elk soort financieel product dat LIBOR gebruikt: van dertig pagina’s tellende hypotheekovereenkomsten tot 340 pagina’s tellende commerciële kredietcontracten. Op dit moment wordt wereldwijd een totale waarde van 350 biljoen Amerikaanse dollar aan financiële contracten gestoeld op dit rentetarief.

Voorbereiding start nu

Nu deze benchmark gaat verdwijnen zijn banken en andere financiële instellingen nu verplicht alle lopende overeenkomsten die LIBOR gebruiken als benchmark uit te faseren en vóór december 2021 over te stappen op een alternatief rentetarief. Dat lijkt misschien nog ver weg. Maar het proces duurt waarschijnlijk lang en is complex. Om zeker te zijn van een probleemloze transitie moeten banken en andere organisaties die hiermee te maken hebben, zich ver van tevoren voorbereiden. De beste manier om hiermee te beginnen, is door te begrijpen wat LIBOR is en welke impact LIBOR heeft op je business, met andere woorden: voor welke producten dit gevolgen heeft, welke alternatieven er zijn en wat het complexe transitieproces precies behelst.

LIBOR actieplan

Lees hier gratis in de nieuwe eInFinance de vijf dingen over de LIBOR-transitie die je moet weten voordat je een actieplan maakt.  

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.