Levenstestament mist bekendheid

0

Ruim 70% van de Nederlanders weet niet precies wat het levenstestament inhoudt of denkt ten onrechte dat het gaat om het verdelen van de nalatenschap. Die onbekendheid zorgt ervoor dat maar weinig mensen vastleggen hoe zij hun zaken willen regelen als ze hier zelf niet meer toe in staat zijn.

Dit blijkt uit de Yarden Afscheidsmonitor. In een levenstestament worden wensen vastgelegd m.b.t. belangrijke keuzes over financiën en zorg, voor het geval iemand niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen. Ook uitvaartwensen kunnen hierin worden opgenomen.

Astrid Arts, manager vrijwilligersprojecten bij Stichting Humanitas: “Veel mensen staan niet bewust stil bij verlies van vrijheid, gezondheid, mobiliteit en zelfstandigheid en de onrust die dat met zich meebrengt. Naasten vragen zich in zo’n situatie continu af of ze handelen volgens de wens van hun dierbare. Een levenstestament waarin de wensen van de betrokkene over zorg en financiën in deze levensfase zijn vastgelegd, maakt het mogelijk om hier op een goede manier invulling aan te geven en brengt alle partijen rust.”

Voordelig een leventestament

Een nieuwe samenwerking tussen Yarden en NuNotariaat.nl maakt het nu voor iedereen mogelijk om voordelig online een Levenstestament af te sluiten. Serge Evers, directeur Yarden Uitvaartverzekeringen: “Het is jammer dat veel mensen niet bekend zijn met het levenstestament. Uit onze Afscheidsmonitor blijkt dat Nederlanders die wel een levenstestament hebben opgesteld of aangeven dit van plan te zijn, als voornaamste reden aangeven dat ze het belangrijk vinden om financiële (49%), medische (43%) en persoonlijke zaken (41%) naar eigen wens te regelen als ze dit zelf niet meer kunnen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.