Levenstestament en testament populair

0

In het tweede kwartaal van 2019 zijn er 10.906 meer testamenten door (kandidaat-)notarissen bij het Centraal Testamentenregister (CTR) ingeschreven dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een stijging van 13%. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) beheert het register.

Naast het testament blijft vooral het levenstestament het goed doen. Daarvan werden er in het tweede kwartaal 49.192 (+41% in vergelijking met Q2 2018) in het Centraal Levenstestamentenregister ingeschreven. In een levenstestament worden wensen vastgelegd met betrekking tot belangrijke keuzes over financiën en zorg, voor het geval iemand niet meer in staat is om zelf beslissingen te nemen. Ook uitvaartwensen kunnen hierin worden opgenomen.

Nam het aantal huwelijkse voorwaarden vier kwartalen op rij af, in het tweede kwartaal werd voorzichtig de lijn omhoog (+3%) ingezet. Er passeerden in het tweede kwartaal 87.822 hypotheekaktes bij de notarissen, in dezelfde periode in 2018 waren dat er 86.741.

Notaristelefoon

De Notaristelefoon heeft het afgelopen halfjaar 3.747 vragen binnengekregen. Dat zijn 413 telefoontjes minder dan dezelfde periode een jaar eerder. De meeste telefoontjes gaan over schenken en erven: 2.541. Voor de sector onroerend goed kwamen 223 gesprekken binnen over de koop en verkoop van een woning, 88 over de koop en verkoop van appartementen, 58 over hypotheken/geldleningen en 35 over burenrecht en erfdienstbaarheden.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.