Leven compenseert stormschade ASR

0

Ook bij ASR heeft de januaristorm een daling veroorzaakt van het resultaat in het segment Schade. Dit werd echter in de daaropvolgende maanden ruimschoots gecompenseerd door een stijging in de overige segmenten. Het bedrijf slaagde erin het operationeel resultaat op het niveau van de eerste helft van 2017 te houden.

“De financiële resultaten over de eerste helft van 2018, in combinatie met de voortgang van de integratie van Generali Nederland stemmen ons heel tevreden. Het toont de executiekracht van ASR”, zei bestuursvoorzitter Jos Baeten vanmorgen bij de presentatie van de cijfers.

Producten

Het ‘Vernieuwd Voordeel Pakket’ voor schadeverzekeringen blijkt een schot in de roos, met soms meer dan 350 nieuwe aanmeldingen per dag. Daarnaast heeft het aantal deelnemers aan het DC-product ‘WerknemersPensioen’ de mijlpaal van 50.000 actieve deelnemers behaald. De verzekeraar is nieuwe initiatieven en innovaties gestart om de aanwas van (jonge) nieuwe klanten op peil te houden. De initiële marktreacties op het nieuwe ‘Langer Mee’ product voor arbeidsongeschiktheid noemt Baeten bemoedigend.

Schade

In het segment Schade lieten alle drie de productlijnen, naast de toename door de integratie van de activiteiten van Generali Nederland, een autonome groei zien van 4,5% over het eerste halfjaar. De combined ratio werd negatief beïnvloed door de impact van de januaristorm (31 mln euro) en de overgenomen activiteiten van Generali NL, en komt uit op 97,1% (2017: 93,6%). De impact van de januaristorm bedraagt 2,1%-punt. De combined ratio voor AOV bleef met 91,2% sterk. Het operationeel resultaat van het segment Schade bedraagt inclusief de januaristorm 66 mln euro (H1 2017: 106 mln).

Leven

De bruto geschreven premies van Pensioenen zijn gestegen door het succes van het DC-product WerknemersPensioen, dat 44 miljoen euro meer premie heeft gerealiseerd in de eerste helft van dit jaar. In het segment Leven draaide het opnieuw om kostendiscipline. Zonder de additionele kosten van de overname van Generali Nederland dalen de operationele kosten in lijn met de krimp van de portefeuille. Door meer aflossingen van hypothecaire leningen kan de krimp in de Individueel Leven portefeuille versneld doorzetten. Continue beheersing van de kosten is hierdoor noodzakelijk, zegt Baeten. Het operationeel resultaat van het segment Leven stijgt met 8,3% tot 340 mln euro, voornamelijk door hogere directe beleggingsopbrengsten (16 mln).

Cijfers

Het geconsolideerde bruto premie-inkomen steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 12% tot 2,5 mld euro. ASR schrijft een netto resultaat (IFRS)van 368 mln euro (-7,3%). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de kosten van het sociaal plan als gevolg van de integratie van Generali NL en diverse incidentele posten. De solvabiliteit is met 194% robuust. De Solvency II ratio – op basis van alleen Tier 1-kapitaal – komt uit op 165%. Baeten: “Onze kostendiscipline blijft onverminderd sterk. Exclusief Generali NL laten de operationele lasten een daling zien van 9 mln euro.” Inclusief Generali NL stijgen de operationele lasten in vergelijking met het eerste half jaar van 2017 met 5,7%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.