Letselschadevergoedingen uit VIB

0

Letselschadevergoedingen worden in de toekomst niet meer meegeteld in de vermogensinkomensbijtelling (VIB). Dit schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Het Verbond van Verzekeraars is hier een groot voorstander van.

Samen met Slachtofferhulp Nederland en de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) heeft het Verbond van Verzekeraars zich ingespannen om dit knelpunt bij letselschadevergoedingen weg te nemen. De vergoedingen voor de eigen bijdrage bij langdurige zorg of maatschappelijke ondersteuning worden nu meegeteld als vermogen voor de VIB. Maar dat is volgens de drie partijen geen normaal vermogen.

“Het is een vervanging van verloren en toekomstig inkomen. Ook de Tweede Kamer heeft hier in de afgelopen periode meerdere malen aandacht voor gevraagd. Dat dit inkomen in de huidige situatie wordt meegeteld voor de VIB, wordt als onrechtvaardig ervaren, want de huidige regeling heeft negatieve gevolgen voor slachtoffers. Zij betalen namelijk vaak de maximale eigen bijdrage voor langdurige zorg of maatschappelijke ondersteuning.”

Extra kosten verzekeraars

Ook voor verzekeraars pakt de huidige constructie nadelig uit, stelt het Verbond vast. “Door de invoering van de VIB kunnen verzekeraars letselschadevergoedingen vaak niet definitief afwikkelen. Dossiers moeten hierdoor langer worden aangehouden, met extra kosten en extra inspanningen van de dossierbehandelaar tot gevolg. Dit wordt ook in de brief aan de Tweede Kamer erkend.”

Het is nog niet duidelijk wanneer de wijziging in werking treedt. Het Verbond verwacht dat de minister hier in het najaar op terug zal komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.