Letselschade vaker binnen termijn afgehandeld

0

Verzekeraars wikkelen bijna 92% van alle verkeersletselzaken binnen de streeftermijn van twee jaar af. Bij de vorige meting in 2010 was dat nog 90%. Dat blijkt uit een diepteanalyse die Eiffel vorig jaar deed naar de toepassing van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

De GBL werd in 2006 geïntroduceerd en heeft als belangrijkste doel dat letselschaden snel en zorgvuldig worden afgewikkeld. De code is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de behandeling van letselzaken, zoals verzekeraars, belangenbehartigers, schaderegelaars, schadebehandelaars en arbeidsdeskundigen.

In de GBL staat dat de streeftermijn voor de afwikkeling van een letselschade twee jaar is. In 2010 gaven het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) en het Verbond van Verzekeraars bureau Eiffel opdracht om te onderzoeken of verzekeraars die termijn bij verkeersletselzaken goed naleven. In 2012 deed Eiffel een tweede diepteanalyse. Daaruit blijkt dat na twee jaar 8,4 procent van de zaken nog openstaat; bij de vorige meting was dat tien procent. Van de nog openstaande zaken zijn whiplash-/nekklachten de grootste ‘boosdoener’ (40%); op nummer twee staan fracturen (29%). In de meeste openstaande schaden (58%) ontstaat de vertraging in de ‘medische fase’, gevolgd door vertraging tijdens het vaststellen van de omvang van de schade (30%).

In de diepteanalyse is ook bekeken of en zo ja, hoe zaken sneller kunnen worden afgewikkeld. De meeste ‘winst’ kan volgens Eiffel in de schadevaststellingsfase worden gehaald, omdat de schadebehandelaar daarin niet altijd voldoende initiatief neemt om zelf een regelingsvoorstel te doen. Ook kan de schadebehandelaar volgens de onderzoekers vaker kiezen voor een pragmatische insteek, door niet alleen te focussen op de schadetechnische aspecten. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.