Let op fiscale spelregels bij oversluiten!

0

Het klinkt aantrekkelijk, oversluiten naar een lagere rente en dus lagere lasten. Maar wanneer je fiscaal geen recht op aftrek hebt, word je daar misschien niet zo vrolijk van. Let op de fiscale spelregels en leg het goed vast.

Mag je bij oversluiten de hypotheekrente altijd aftrekken? Nee, niet altijd! Dit hangt af van de huidige hypotheek (annuïteit of lineair). De termijn van 30 jaar recht op renteaftrek is tijdens het Belastingplan 2001 geïntroduceerd. Een aanpassing is per 1 januari 2013 doorgevoerd. Een hypotheek van vóór 2013 heeft bij oversluiten dan ook andere spelregels dan een hypotheek vanaf 2013.

Is de hypotheek op of na 1 januari 2013 voor de eerste keer afgesloten, dan moet de oorspronkelijke aflostermijn van 30 jaar worden aangehouden om het recht op renteaftrek te behouden. De looptijd van de te oversluiten hypotheek mag dan ook niet langer zijn. De verwarring zit in het feit dat bij een hypotheek van vóór 1 januari 2013 de verstreken jaren vanaf 2001 in mindering gebracht moeten worden voor het recht van renteaftrek. De looptijd van de hypotheek mag opnieuw 30 jaar zijn.

Let op looptijd voor behoud renteaftrek

De marktrente was in 2013 hoger en dat maakt het interessant om over te sluiten. Van hypotheken gesloten na 1 januari 2013, komen nu dan ook de eerste aanvragen voor doorstromen of oversluiten binnen. Wij zien hierbij vaak opnieuw een looptijd van 30 jaar. Door het overschrijden van de oorspronkelijke aflostermijn van 30 jaar, is er in dit geval geen renteaftrek.  Je kunt twee dingen doen: looptijd terugbrengen of toetsen in box 3.

Geldverstrekkers niet allen alert

Verschillende geldverstrekkers signaleren bovenstaande risico proactief. In sommige gevallen accepteren ze de aanvraag niet. Er zijn nog genoeg geldverstrekkers die hier niet proactief mee omgaan. Daarom is onze tip aan hypotheekadviseurs om hier goed op te letten en dit duidelijk vast te leggen in het adviesrapport.

Rekenhulp Belastingdienst

De Belastingdienst heeft op hun website een rekenhulp: “aflossing annuïteitenlening”. Je kunt dan per jaar zien wat het resterende bedrag van de lening moet zijn om aftrek te genieten. Bij eventuele achterstanden mag je inhalen, maar daarbij gelden weer andere regels

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Mary van Aken

Mary van Aken (54) heeft een diversiteit aan ervaringen opgedaan in de vakgebieden marketing, verkoop en inkoop bij verzekeraar, bank en intermediairs. Na haar afstuderen aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding is zij via het kantoor van haar ouders de financiële wereld ingerold.

Sinds 2016 is zij directeur bij VCN United Capital BV, een serviceprovider en volmacht op gebied van hypotheken en kredieten. Met 31 enthousiaste medewerkers is opnieuw de groei ingezet. Daarnaast draagt Mary graag en vrijwillig haar steentje in de (schaats)sport bij.