‘Lenen wordt snel duurder’

0

Niet alleen de hypotheekrentes stijgen, ook de rentes voor leningen gaan momenteel omhoog, constateert Geld.nl. “Van de dertien kredietverstrekkers hebben er negen dit jaar al één of meerdere keren de rentes op hun persoonlijke leningen verhoogd”, zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite. “Deze week verhoogden Defam en Nationale-Nederlanden hun rentes.”

Bulthuis: “Door de renteverhoging van Defam is de laagste rente die je kunt krijgen (voor een lening van 50.000 euro of hoger) niet langer 3,3%. Freo biedt nu de laagste rente met 3,4%. Ook voor lagere leenbedragen zijn de rentes flink aan het stijgen. Zo ging de gemiddelde leenrente voor een persoonlijke lening van 10.000 euro van 5,75 naar 5,89% in 2022.”

Kapitaalmarkrente

“De leenrentes stijgen vooral doordat de kapitaalmarkrentes stijgen. Kapitaalmarktrentes zijn rentes waartegen banken zelf geld lenen bij beleggers. Die rentes zijn dit jaar flink gestegen. Begin januari stond de 10-jaars rente op 0,00%. Op 28 maart 2022 was die al gestegen naar 0,81%”, zegt Bulthuis. “Het wordt voor kredietverstrekkers dus steeds duurder om geld te lenen op de kapitaalmarkt en dat berekenen ze door aan de consumenten in de vorm van hogere leenrentes. De leenrentes stijgen weliswaar nog niet zo hard als de hypotheekrentes, maar dat komt doordat leenrentes altijd langzamer reageren op marktrente-ontwikkelingen. Ik verwacht daarom ook dat de leenrentes de komende tijd verder stijgen.”

Hogere rentes bij langere looptijden

Wat ook opvalt is dat sommige kredietverstrekkers nu alleen de rentes verhogen voor de langste looptijden (van 6 jaar of langer). “Als je langer over het aflossen doet en de bank dus pas een paar jaar later het geld terug heeft, loopt de bank meer risico. Zeker met de hoge inflatie en economische onzekerheid is het lastig te voorspellen voor kredietverstrekkers welke rente ze nu moeten vragen om over een langere periode alsnog genoeg te verdienen aan de lening. Hierdoor houden banken bij langere looptijden eerder wat extra marge aan en verhogen ze daar als eerste hun leenrentes.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.